На петролния фронт ценовата война между Рияд и Москва не

...
На петролния фронт ценовата война между Рияд и Москва не
Коментари Харесай

Тънки сметки и първи жертви на петролната война

На петролния фронт ценовата война сред Рияд и Москва не стихва, не дава признаци за скорошно помирение и продължава да държи в напрежение пазарите на горива. А в композиция с рецесията, предизвикана от разпространяването на COVID-19 по света, напряко се завихри съвършената стихия. Тя пък увлече освен страните, забъркани в спора, само че и останалия свят.

Канада - първата жертва на рекордно ниските цени?

Обилното предложение на суровината от двама от водещите петролни производители в света и свитото търсене свалицената на базовия вид гориво, което канадците извличат от нефтените пясъци, до рекордно ниските 7.47 щ. $ за барел в средата на предходната седмица. С което на процедура всеки барел нефт, създаден там, ще е на загуба тъкмо когато енергийният бранш цялостни 10% от Брутният вътрешен продукт на Канада и има дял от една пета в износа на страната.

Тези плачевни резултати могат да вкарат в рецесия една от най-силните стопански системи от Г-7, както и стопанството на провинция Албърта, която от дълго време балансира бюджета си с приходите от петролни концесии и към този момент изпитва дефицит на средства. А това евентуално ще провокира нова вълна от уволнения и обществено неодобрение.

Повечето канадски петролни компании могат да работят на загуба в продължение на няколко месеца. А първите, които ще бъдат принудени да закрият активността си, ще са производителите с по-високи разноски за рандеман на горивото от петролните пясъци и по-дребните компании с по-слаби салда.

Най-голямата канадска интегрирана енергийна компания - Suncor Energy - разгласи оперативни разноски в размер на 28.20 кан. $ за барел недопечен нефт, придобит от нефтените пясъци през предходната година.

Най-големият канадски производител на петрол и природен газ - Canadian Natural Resources - е отчел 10.83 кан. $ за барел в термалния си и промишлен бизнес през предходната година. Компанията твърди, че е в положителни позиции да се оправи с провалите от COVID-19, с помощта на дълготрайните си запаси, които може да поддържа при ниски разноски. За да преодолее сегашните земетресения пък производителят е орязал тазгодишния си бюджет с 27% - до към 3 милиарда кан. $.

Съединени американски щати рискуват да изгубят короната...

Повече от две години Америка добива най-вече черно злато в световен проект - статус, който президентът Тръмп постоянно сочи като изключително достижение и мотив за горделивост. В момента обаче опазването на короната е застрашено. Просто тъй като индустриалните разноски на компаниите, добиващи суровината от шисти не могат да бъдат покрити от пазарните котировки. По сметки на Скот Шефилд - президент и основен изпълнителен шеф на Pioneer Natural Resources - вторият по величина производител на недопечен нефт в щата Тексас - при цена на черното злато от 35 щ. $ за барел, американският рандеман, който сега е към 13 млн. барела дневно, ще падне с 1 млн. барела на ден през тази година и с 2.1 млн. барела през идната. И това - на фона на обещаните от Рияд 12.3 млн. барела дневен рандеман от април.

Оценките на Шефилд поддържа и основаната в Осло самостоятелна консултантска компания от бранша Rystad Energy. Експертите й чакат производството на горивото от шисти да намалее с 2 млн. барела на ден през 2021-а, в случай че цените се задържат под 35 щ. $ за барел. А последните прогнози на "Голдмън Сакс " са за 30 щ. $ за барел за международния базов вид "Брент " до края на третото тримесечие.

Оман стяга бюджетната дисциплинираност

Оман възнамерява да понижи разноските с 5% в отговор на пазарните резултати от ковид и на срутва на петролните котировки. Правителството на султаната ще прави инспекция на бюджета на всеки три месеца, с цел да следи спазването на разходните предели.

В средата на предходната седмица централната банка на султаната разгласи, че ще добави ликвидност в размер на 8 милиарда риала (20.8 милиарда щ. долара) като буфер против стопанския спад вследствие на COVID-19. Което е сериозна поддръжка за бюджета, потърпевш тежко от краха на петролните цени. Оман навлезе в седмата си поредна година "на алено ", като тазгодишният фискален дефицит се чака да набъбне до 8.4% от Брутният вътрешен продукт, по данни на МВФ.

Нигерия отвори трети фронт в борбата

В началото на седмицата най-големият африкански производител на черно злато предложи от април да продава горивото си с извънредно огромна отстъпка от над 3 щ. $ за барел по отношение на интернационалния базов показател Dated Brent. А това не се случи даже в най-тежките моменти от рецесията през 2008-2009-а.

Появата на този нов фронт в ценовата война е значимо събитие, тъй като при предходните сходни сражения за пазарен дял през 1985-1986-а и през 1998-1999-а, точно производителите на нефт от Западна Африка най-сетне "събориха " пазара, откакто предложиха горивото си с рабат. Тяхната суровина се конкурира непосредствено с изпомпвания в Северно море нефт. И в случай че Нигерия и другите районни съперници обезценят значително суровината си под котировката на сорта North Sea Brent, това ще принуди и "Брент " да го последва, което значи сериозен пазарен срив.

По предписание рафинериите заплащат награда за нигерийското гориво, което съдържа по-малко сяра и е с по-ниска компактност, в сравнение с добиваното в Персийския залив. Но в днешната спешна конюнктура даже при тези отстъпки е мъчно се намерят купувачи.

Петролните войни са продължителни, само че за сметка на това - без спечелили!

Руският президент Владимир Путин, който държи на имиджа си на мощен човек разгласи, че няма да отстъпи пред изнудването на саудитците. Престолонаследникът и де факто водач на Саудитска Арабия - Мохамед бен Салман - пък явно разчита на еволюционната доктрина на Чарлз Дарвин за оцеляването на типовете.

Президентът Тръмп, по обичая си, потегли с рогата напред и стартира да заплашва с импортни мита и с други наказания вноса на съветски и на саудитски недопечен нефт. Което въобще не впечатли Кремъл. След това разгласи, че е подготвен да попълни Стратегическия петролен запас като купи 30 млн. барела добито в Америка гориво. Накрая смекчи тона и загатна за дипломатическа интервенция в ценовата война сред Рияд и Москва и за вероятно съглашение сред щата Тексас и Рияд за понижение на добива.

В интерес на истината, до момента ценовият баланс на пазара на недопечен нефт се поддържаше от ОПЕК, а през последните три години - от разширения му вид с Русия и другари - ОПЕК+, до момента в който американците си помпаха на воля. Очевидно, настъпило е времето за шерване на тежестта и за основаването на ОПЕК++, в който да вземат участие Съединени американски щати, а след това, може би, и Канада.

Петролните играчи не са изгубили вяра за договорка. Далеч по-сериозен тласък са новите ограничения на Федералния запас, оповестени на 23 март, предвиждащи покупки на облигации в неограничени количества, в това число и на корпоративен дълг. Това към този момент удовлетворява вложителите и те възстановяват интереса си както към избавителните, по този начин и към рисковите активи. Което поддържа и котировките на черното злато. В следобедната търговия на 24 март контрактите за вид "Брент " с доставка през май "изскочиха " над 28 щ. $ за барел, а котировките на американският вид WTI доближиха съвсем 24 $ за барел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР