На първо посещение в Брюксел от 22 години насам министър-председателят

...
На първо посещение в Брюксел от 22 години насам министър-председателят
Коментари Харесай

ЕС не откликна на призивите на Нетаняху да последва примера на САЩ за Ерусалим

На първо посещаване в Брюксел от 22 години насам министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху прикани страните в Европейски Съюз да последват образеца на Съединени американски щати и също да признаят Ерусалим за столица на страната. Върховният представител на Европейски Съюз за външните работи и сигурността Федерика Могерини съобщи обаче, че Европейски Съюз остава на позицията си за реализиране на интернационален консенсус.

“Известна ви е позицията на Европейски Съюз. Смятаме, че единственото реалистично решение на спора сред Израел и Палестина е в съществуването на две страни, със столица – и на Израел, и на Палестина - Ерусалим, по линията от 1967. Това е нашата консолидирана позиция”, сподели Могерини пред публицисти преди срещата си с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Брюксел.

“Надяваме се, че страните ще могат да стартират значими директни договаряния с поддръжката на интернационалната общност”, съобщи Могерини.

“Целта на Европейски Съюз е обновяване на близкоизточния развой. Сигурни сме, че единствената реалистична позиция за реализиране на мир е правилото на двете страни, които имат обща столица – Ерусалим”, сподели Могерини.

Тя акцентира, че страните от Европейски Съюз в близко бъдеще не възнамеряват пренасяне на посолствата си в Ерусалим. За следващ път Могерини предизвести за допустима ескалация на насилието, по-специално към светите места.

Могерини сподели още, че през януари счита да разиска обстановката в Близкия изток с ръководителя на палестинската администрация Махмуд Абас.

По-рано министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху изрази упованието множеството европейски страни да последват образеца на Съединени американски щати и да реалокират посолствата си от Тел Авив в Ерусалим.

По неговите думи Ерусалим е историческата столица на Израел и решението на президента Доналд Тръмп за пренасяне на посолството на Съединени американски щати там не е опасност за мира, а опция за постигането на мир.

Предстои ново американско спокойно предложение, чакам да го забележим, добави Нетаняху. Време е палестинците да признаят Израел със столица Ерусалим, уточни той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР