На първо място в конкурса София избира със 1156 гласа

...
На първо място в конкурса София избира със 1156 гласа
Коментари Харесай

Проектът „Пъмп трак София“ спечели в конкурса „София избира“

На първо място в състезанието " София избира " със 1156 гласа се класира планът " Повече колела през днешния ден, по-чист въздух на следващия ден – Пъмп трак София ". Той ще се осъществя в столичния квартал " Младост ", бюджетът на плана е 140 000 лева, заяви на конференция в Столичната община Кирил Иванов от екипа на плана. 

  " София избира " е стратегия на Столична община, основана по концепция на кмета Йорданка Фандъкова, за реализация на планове, препоръчани от жителите, определени от тях след гласоподаване, с което те вземат участие при разпределението на част от средствата на бюджета. 

Идеята по думите Кирил Иванов е създаване на асфалтови велотрасета с разнообразна форма, друга топография, равнище на компликация и специфичност по отношение на терен. Този тип веломаршрути и трасета могат да бъдат построени върху всевъзможни терени в градска и извънградска среда. На дребни пространства или огромни терени, всички те си наподобяват по това, че могат да бъдат подобаващ терен за пъмп трак. Този тип развлекателни и подготвителни алеи са безспорен шлагер в целия свят. Те служат като площадки за развлечение, развиват уменията за баланс и резистентност, съчетават физическа интензивност и усъвършенстват данните за интензивност измежду младите и възрастните. Те са привлекателен център за събиране на хора, които имат общи ползи в региона на спортните действия, основават привички, които служат за запазване на околната среда, уточни Кирил Иванов. Площадките се поддържат елементарно и се унищожават мъчно при вандализъм.

Второто място е за плана Речен площад " Лъвов мост ", който печели 1141 гласа и е с бюджет – 464 100 лв.. Автор на плана е фондация " Колективът ". Проектът цели да съживи основна част от поречието на Владайска река - региона на Лъвов мост - един от знаците на столицата.

Трето място заема планът Изграждане на парк " Мокренски проход " в " Красно село ". Проектът е спечелил 764 гласа и е с бюджет – 93 929 лв.. Идеята е паркът да стартира с красива дървена арка с дърворезбован надпис “Парк Мокренски проход “, а навътре в парка да има въжена структура с дървено мостче и лабиринт от въжени уреди за катерене и игри на по-големи деца.

На четвърто място се класира планът ДВОРА – детска площадка и общностно " място " в кв. " Факултета ", на Фондация Тръст за Социална Алтернатива. Проектът е събрал 709 гласа с финансиране от 195 000 лв..

Четирите класирани плана са с общ бюджет малко над 893 000 лева, като остатъкът от 106 971 лева ще бъде заделен като запас за осъществяването на класираните планове, осведомиха от Столичната община. 

За разлика от предходната година, когато класираният преди всичко план " София избира децата ", беше с оптималния бюджет по програмата, тази година жителите на София са избрали да гласоподават за планове с по-малък бюджет, което дава опция четири начинания да бъдат включени за осъществяване.

В тазгодишното издание на Програмата “София избира ЗЕЛЕНОТО ” жителите на София имаха опция да дадат своя глас за 38 планови оферти на зелени тематики на стойност до 1 млн. лева, които да бъдат включени в финансовата стратегия на Столична община за 2022 година. В самото начало на процеса по гласоподаване четири планови оферти бяха оттеглени от техния вносител и по този начин жителите имаха опция да дадат гласа си за останалите 34 плана. В рамките на гласуването бяха получени общо 7105 неповторими гласа, прецизираха от общината.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР