На първа линия, въпреки обещанията за допълнителна защита, медици масово

...
На първа линия, въпреки обещанията за допълнителна защита, медици масово
Коментари Харесай

Защо не опазихме всички медици на първа линия от заразата?!

На първа линия, макар обещанията за спомагателна отбрана, медици всеобщо се заразяват с ковид, какъвто е казусът във Видин, където болните към този момент са близо 40. А болничното заведение в Сливен пък през днешния ден разгласи, че прекратява приема на пациенти с COVID-19. Причината е в неналичието на личен състав в инфекциозното поделение!? Как се позволи всичко това, е ясно или най-малко има частични обяснения- посредством систематична небрежност и липса на предвидливост в построяването на здравна политика близо 30 години обратно.

Всички способени експерти и специалисти още при започване на болестта предизвестиха, че измежду най-важните задания в обществото ни е тази да опазим лекарите и останалите здравни служащи в лечебните заведения. Ето какво сподели доктор Любомир Канов, психатър, който дълги години е практикувал в Съединени американски щати, където бе изгонен от комуниститическия тоталитарен режим преди години:

"Може би едно от най-важните неща в сегашния стадий на епидемията, е да се предпазят непременно лекарите, сестрите и болничните отделения от възпаление с вируса, тъй като те могат освен да изгубят потенциала си да лекуват тежко заболели от "Ковид 19 ", само че да лекуват и всевъзможни други тежко заболели пациенти, които ще станат колатерални жертви, заради настъпилата дисфункция на лечебните заведения. Вероятно би могло да се сътвори незабавно триажна система на изолатори в лечебните заведения за съмнителните пациенти, обособен от общата болнична сградна система, където доста добре предпазени екипи да правят операциите и прегледите. Ако се види случилото се в Италия, допустимо е освен лекари да се разболеят и да излезнат от строя, само че и в това време да са станали причинители на разпространение на инфекцията ".

Д-р Любомир Канов: Важно е да се предпазят медиците и лечебните заведения от ковид

Това той разяснява в средата на март, а месец и половина по-късно какво стана!
Днес спешният щаб в Сливен би трябвало да реши по какъв начин ще продължи да работи инфекциозното поделение в града, останало единствено с един доктор след трагичната гибел на 43-годишната доктор Илиана Иванова и заразяването на шестима медици от лечебното заведение. В болничното заведение се чака да бъдат командировани лекари, ще се търсят и доброволци.
Не по-розово е ситуацията и във Видин, където от 133-ма инфектирани, близо 40 са труженици от първа линия, т.е. медицински личен състав. В началото на април общопрактикуващият лекар от крайдунавския сантиментален град доктор Емил Мушанов персонално пред novini.bg разгласи, че при тях няма особени проблеми, само че...че сами са си купували защитните защитни средства. Е, в този момент, когато към този момент болестта е плъзнала в селището, са им доставили всико належащо за екипиране...

Медици от Бургас се готвят за митинги пред здравното министерство поради неизплатена помощ от 1000 лв., за битката с ковид, съобщи Българска национална телевизия. Те желаят и оставката на здравния министър Кирил Ананиев  Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на опазването на здравето ва третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през поради разпределението на обещаните спомагателни средства за медиците, които са на първа линия. Според тях методиката, по която се разпределят средствата и критериите за установяване на хората са скандални. Скандалите обаче е добре да са ориентирани и към верните получатели, които в тази ситуация са шефовете на болничните заведения, натоварени с разпределението на средствата. Впрочем не е загадка, че на множеството места шефовете на лечебните заведения не си помръдват дребния пръст да развиват поверените им институции, които тънат в борчове, а лекарите всеобщо се изнасят зад граница. Доказано на открито има най-малко правила на играта, които никой не си и помисля да погазва. А шефовете на здравните заведения не се избират по партийна или пък шуробаджанашка линия.
Както се вижда единствено от трите изброени образци тук, на първа линия към този момент по никакъв начин не е безшумно и умерено за работа. А образците сигурно са доста повече от три и са задоволително показателни за болната ни здравна система. И дано не се заблуждаваме, нашенските аргументи да губим скъпи здравни служащи във войната със болестта, нямат нищо общо със случаите в международен мащаб, където също гинат медици от ковид. При тях обаче става въпрос за инцидентни пробиви на системата, а при нас за систематични пробойни в нея.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР