На парламентарните избори в Сърбия гражданите трябва да решат дали

...
На парламентарните избори в Сърбия гражданите трябва да решат дали
Коментари Харесай

Коалицията около Вучич се готви да затегне хватката около властта в Сърбия

На парламентарните избори в Сърбия жителите би трябвало да решат дали да дадат нов мандат на ръководещата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич или да смянат курса към по-либерални обединения.

Продемократични деятели приканиха хората да гласоподават всеобщо, с цел да могат гласовете им да отидат за опозицията, представлявана главно от разнородната коалиция „ Не на насилието “. Тя сплотява 8 разнообразни партии – демократични, екологични и с проевропейска ориентировка.

 
Условията за изборите са по-лоши в сравнение с в предишното. Тази година Александър Вучич се появи 250 пъти по телевизионните катали. Ние от опозицията даже не припарваме до националните медии. Натискът върху гласоподавателите е голям. Гонят децата от детските градини, хората не могат да кажат свободно какво мислят. Управляващите още веднъж ще купуват гласове.
Драган Джилас – опозиционен политик

 

Сигналите за напън върху гласоподавателите от страна на популистките управляващи се усилват наред с акция за втълпяване на боязън и корист с обществени средства и институции.

 
За първите две седмици от акцията нашият център подаде повече тъжби до Агенцията за битка с корупцията, регулаторния орган за електронните медии и други институции, в сравнение с сме подали през цялата предходна акция. Това ви дава насоката за мащаба на нарушаванията.
Раса Неделков – програмен шеф на Център за проучвания, бистрота и отчетност

 

Самият Вучич води акцията като за преизбиране на президентския пост. Той обещаваше нови пътища, финансови бонуси, нови лечебни заведения. Хватката му върху медиите е желязна и е подложен на критика за задушаване на опозицията.

Право на глас имат към 6.5 милиона сърби, които ще изберат 250 народни представители.

Освен парламентарните, се организират и локални избори, в които проевропейските партии имат по-голям късмет да съумеят в Белград и някои огромни градове. Те се борят против десни обединения и социалистите, които са съдружници на Сръбската прогресивна партия. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР