На отдалечени острови край бреговете на щата Мейн, САЩ, вид

...
На отдалечени острови край бреговете на щата Мейн, САЩ, вид
Коментари Харесай

Атлантическите буревестници процъфтяват

На отдалечени острови край крайбрежията на щата Мейн, Съединени американски щати, тип неповторими птици устояха на климатичните промени тази година, заяви Асошиейтед прес.

Атлантическите буревестници, морски птици с цветни човки, за втора поредна година основава поколение след пагубната за тях 2021 г, споделиха учени, които следят колонията. Новината е в несъгласие с трендовете в околната среда, защото учените споделяха, че стоплянето на водите край Нова Англия заплашва птиците поради намаляването на типовете риба, от която те се нуждаят, с цел да хранят дребните си. 

Една риба обаче - пясъчният костур, е в обилие през тази година, което разрешава на атлантическите буревестници да процъфтяват, сподели Дон Лайънс, шеф на научните проучвания за опазването на природата в Института за морски птици в Бремен, Мейн. Според него това е знак, че въздействието на климатичните промени върху екосистемите не постоянно е толкоз еднопосочно, колкото си мислим. 

" Тази година е добър образец за това какъв брой комплицирани са нещата. Не можем да сведем всичко до една променлива ", сподели той. " Все още имаме доста да учим ".

Атлантическите буревестници, наричани още " морски клоуни " или " морски папагали ", гнездят в хралупи и хранят дребните си с дребна риба, да вземем за пример херинга. Преди две години колониите претърпяха една от най-лошите си години за възпроизводство от десетилетия насам заради неналичието на тези риби. Само към една четвърт от птиците са съумели да отгледат дребни през лятото на 2021 година

Заливът на Мейн, където на островите има колонии от птиците, се затопля по-бързо от огромна част от международния океан, а през последните няколко години стоплянето е доста. Ранното лято тази година е било " извънредно топло ", сподели Дейвид Райдмилър, шеф на климатичния център в Изследователския институт на Залива на Мейн в Портланд.

Близо две трети от атлантическите буревестници са отгледали потомство предходната година, сподели Лайънс. тази година има по-малобройно поколение, само че новоизлюпените птици въпреки всичко са повече от тези през 2021 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР