На онези, които продължават да си сричат приспивната песничка, че

...
На онези, които продължават да си сричат приспивната песничка, че
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Отменете машинното гласуване! Машините предайте на скрап - Топ новини


На тези, които не престават да си сричат приспивната песничка, че контролните разписки от машините за гласоподаване били гаранцията, че машинният избор не е манипулиран, още веднъж ще посоча какъв е главният проблем с машинното гласоподаване. Не е единствен, само че е главен. След като бъде отпечатана контролната квитанция, няма никакви гаранции, че софтуерът в машината не прави интервенция, с която трансферира автоматизирано гласа ви на авансово заложен участник в изборите?

Подчертавам – тази софтуерна интервенция става СЛЕД отпечатването на контролната квитанция. Никой не знае какво се случва в „ черната кутия “ на машината, с изключение на тази шепа частни лица, които поддържат софтуера и които са изцяло безконтролни. ЦИК няма никакъв благонадежден надзор върху машините, софтуера и тяхната поддръжка, както и върху частната компания и частните лица, които дават, съхраняват и поддържат машините.

А още по-малко съставът на ЦИК има някаква профилирана подготвеност в компютърните технологии и софтуера. Това е главната причина, заради която на никое място в Европа не се гласоподава машинно в национални избори, а там където го бяха въвели – Германия, Ирландия, Холандия – го анулираха заради високия риск от такива фалшификации.

Повтарям това от години – в медии, в обществената мрежа, в експертни полемики, в разисквания при президента Радев, който преди години внезапно стана труженик на машинния избор, в позиции, адресирани до политически сили. Днес най-сетне виждам, че от ден на ден хора и политически среди схващат, че машинният избор носи доста по-голям риск от фалшификации, в сравнение с гласуването с хартиените бюлетини.

И че против този риск няма никакви действителни гаранции и защитни ограничения, за разлика от рисковете при обичайното гласоподаване, където има благоприятни условия за цивилен и институционален надзор (ако има воля и предпочитание за това) при преброяването и отчитането на изборните резултати.

Отменете машинното гласоподаване! Машините продайте на някоя заблудена властническа държавица от Третия свят или предайте на скрап, както направи Ирландия. Прочее, писах и преди години – Ирландия похарчи 54,6 милиона евро, с цел да вкара машинно гласоподаване през 2006 година и като се отрезви и осъзна какъв голям риск от фалшификации носят машините, го анулира през 2010 година, а през 2012 година съобщи всичките си 7500 машини на скрап за 70 хиляди евро.

Това е цената, която заплащат обществата за неналичието на здрав разсъдък и за нежеланието да вникнат и да последват опита на развитите демокрации в Европа, които неслучайно отхвърлят машинното гласоподаване.

Борислав Цеков,фейсбук

На тези, които не престават да си сричат приспивната песничка, че контролните разписки от машините за гласоподаване били…
Posted by on
Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР