На официална церемония в Националния исторически музей акад. Людмил Стайков

...
На официална церемония в Националния исторически музей акад. Людмил Стайков
Коментари Харесай

Премиерът Донев удостои акад. Людмил Стайков с годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“

На публична гала в Националния исторически музей акад. Людмил Стайков беше почетен с премията „ Св. Паисий Хилендарски “ за неговия извънреден принос за развиването на националната културна еднаквост и духовни полезности.

Държавното отличие му връчи персонално министър-председателят Гълъб Донев, в наличието на министъра на културата Велислав Минеков, близки и родственици на акад. Стайков, както и изтъкнати български културни дейци.

В словото на премиера Гълъб Донев прозвучаха думи на дълбока благодарност към приноса на акад. Стайков. Министър-председателят особено открои един от научените от него скъпи уроци, а точно – човек да споделя единствено историите, които го допират. „ Когато разказваш историите, с които си обвързван, това разсънва сензитивност към проблем, който търси решение. Заедно с това отключва съпричастност и задейства онази социална сила, която упорства решението да бъде открито “, означи министър-председателят. Премиерът Донев уточни, че в актуалното му професионално занятие той схваща този урок като съвет да не губи връзката си с проблемите на хората. „ Ако мога да опиша един проблем, ще мога да намеря и решение за него. Обикновено в историята се крият всички отговори “, добави в умозаключение министър-председателят.

В края на церемонията акад. Людмил Стайков благодари за премията и изрази вълнението си от празничната конюнктура. „ Тази премия ме приобщава към създатели, които до момента са я получавали, които оценявам и почитам поради техния извънреден гений и към които изпитвам  поклонение за изключителния им принос за развиването на културата и изкуството в нашата страна “, посочи акад. Стайков. По думите му, да се отделя време за изкуство в сегашния сложен за страната миг, е симптом за висока държавническа мъдрост. Акад. Стайков беше безапелационен, че една страна има бъдеще, единствено в случай че отделя внимание на духовната сфера, на науката, на културата и изкуството, и се грижи тяхното развиване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР