На официална церемония в Гербовата зала на президентството държавният глава

...
На официална церемония в Гербовата зала на президентството държавният глава
Коментари Харесай

Президентът отличи духовни лидери на нацията

На публична гала в Гербовата зала на президентството президентът Румен Радев удостои с висши оценки деветима дейци на културата и изкуството .

В словото си президентът съобщи, че днешното събитие е един самобитен празник на българския гений , който е прелестно осъществен, настойчиво защитаван и безапелационно приветстван и подкрепян.

" Вие сте посветили себе си на духовния прогрес, вписали сте се с гений, безрезервност и доста труд. С вашите имена България участва пълноценно на актуалната и европейска международна сцена ", сподели още в словото си президентът Радев.

Президентът посочи, че с помощта на създателите на културата се предава силата на изкуството , с което се пленява разум и въображение. Успехът на вашето духовно водачество е триумф за цяла България, подчертава Радев.

" Вашият гений е силата на словото, на музиката и танца. Това е самопризнание освен за вашия ослепителен гений, само че и самопризнание по тази причина , че вие предавате духа на свободното творчество на многочислени млади почитатели ", означи президентът.

С медал " Стара планина " - първа степен бе отличена режисьорът Адела Пеева. Писателят и преводач Петър Велчев и някогашният шеф на Народната библиотека " П. Р. Славейков " във Велико Търново доктор Иван Ангелов бяха отличени с медал " Св. Св. Кирил и Методий " - втора степен.

 Снимка 364540
Източник:

Балетната изпълнителка, възпитател и хореограф доцент Калина Богоева, оперната прима Стефка Евстатиева и дългогодишният шеф на Националния образователен комплекс по просвета с колеж за проучване на италиански език Величка Велянова бяха отличени с медал " Св. Св. Кирил и Методий " - огърлие.

Държавният глава удостои актьорите Иван Иванов и Христо Мутафчиев с медал " Св. Св. Кирил и Методий " - огърлие. Същото държавно отличие получи и композиторът и възпитател проф. Милко Коларов.

В словото си режисьорът Адела Пеева, една от отличените през днешния ден, съобщи, че за нея е особена чест да получи важен държавен медал. Като огромно самопризнание Пеева вижда ордена.

В речта си тя означи, че дейците на изкуството и културата работят, с цел да допринесат за духовното развиване на българското общество.

" Ние живеем във време, когато материалното е ценено, а духовното е подценявано. Нашите старания са да служим на нашата република, като работим за духовното ", съобщи Пеева.

Тя изрази възхищението си, че с тези високи оценки са удостоени съвсем еднакъв брой дами и мъже. Това демонстрира, че творчеството и активността на дамите в региона на изкуството и културата е оценена по достолепие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР