На официална среща бяха изнесени резултатите от социално-информационната кампания “Знаеш

...
На официална среща бяха изнесени резултатите от социално-информационната кампания “Знаеш
Коментари Харесай

40% от класните стаи са в червената зона за лошо качество на въздуха

На публична среща бяха изнесени резултатите от социално-информационната акция “Знаеш ли какво дишаш? ”, в която вземат участие 29 образователни заведения от шест града в страната

Ролята на мониторинга на качеството на въздуха в учебните заведения е сериозна, акцентира заместник-министърът на образованието Мариета Георгиева откривайки специфичната среща с  представители на общински, държавни и просветителни институции, взаимно с партньорските организации на самодейността. “Важно е да има акции като “Знаеш ли какво дишаш? ”, които  повдигат значими въпроси за предотвратяване на здравето на децата в учебните заведения и детските градини. ”, показа тя.

Редица проучвания разказват заплахите за когнитивното развиване на децата в резултат на замърсяването на въздуха - демонстрираха данните изнесени от основателят на акцията Христо Атанасов. Непроветряемите пространства имат решаваща роля и за разпространяването на вируси и  инфекции, стана ясно от изследванията. 

При децата високите равнища на въглероден диоксид имат отношение освен към тяхното положително показване в образователния развой, само че и към нарушено развиване на когнитивните им качества в дълготраен проект. Лошото качество на въздуха може да докара до съществени болести като астма, продължителен бронхит и алергии.

Информационната кампания стартира в края на 2022 година с полемика в Русе, а първите датчици, измерващи качеството на въздуха бяха конфигурирани в три русенски учебни заведения и една детска градина. Към декември 2023 година, в акцията вземат участие 29 образователни заведения в шест града. Дискусии, свързани с качеството на въздуха бяха проведени в София, Пловдив, Русе, Враца и Монтана, електронната книга  “5 лесни стъпки за по-чист въздух ” и извършените уебинари доближиха до необятна публика. Инициативата печели все по-голям институционен и публичен интерес, както и поддръжката на локални бизнес и цивилен организации.

Предизвикателствата

Обществената информираност остава спънка, усложнена от учителите и родителите, които не осъзнават значимостта на казуса. Данните от датчиците, показващи равнищата на замърсяване, сочат, че почти 40% от класните стаи са в алената зона и над половината в жълтата. За страдание това са резултати от ежедневните статистики. 

“Над 90% от децата дишат нечист въздух в затворените пространства, а 600 000 от тях са получили инфекции на дихателните пътища. ” - заяви Иван Армянов, ръководител на Българската Асоциация “Отопление, Климатизация и Вентилация ”, които поддържат самодейността. “Изключително огромно е смисъла на интеграцията на технологиите като помощно средство в образователния развой и в всекидневието на учениците! ” - акцентира съоснователя на ТЕХНОКРАТИ Ивайло Бонев, който е сътрудник на акцията през цялото време.

Добрите образци

Възможности за поддръжка на образователните заведения има, както от бизнеса, по този начин и от спомагателни стратегии за финансиране. Благодарение на финансиране от ПУДООС по Националната акция „ Чиста околна среда – 2023 “ СУ „ Вичо Грънчаров ” в Горна Оряховица е едно първите учебни заведения в страната, което концентрира напъните си за по-чист въздух в класните стаи. Проактивните старания на управление и екипа на учебното заведение направиха допустимо монтирането на 20 броя датчици за премерване качеството на въздуха в пространствата.

Според Нели Атанасова, шеф на учебното заведение, грижата за здравето на учениците и основаването на удобна среда е главен приоритет. “Поставянето на датчици е част от нашата зелена визия за благосъстоянието на екипа и учениците. Интересът и ентусиазма на учениците, след инсталирането на датчиците беше впечатляващ. Самите те наблюдават знаците и се грижат за навременното проветряване на пространства. Обсъждат с класните ръководители смисъла на чистия въздух, разясняват и по какъв начин се отразява то на качеството на техния фокус по време на образователния развой. ” - описа тя.

Усилията за следене на качеството на въздуха в затворените пространства би трябвало да се насочат и към детските градини, акцентира Петя Йосифова член на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България.

Информационната акция „ Знаеш ли какво дишаш? “ е ориентирана към повишение на информираността за смисъла на качеството на въздуха във всички пространства, където децата прекарват огромна част от времето си. Социалната самодейност цели освен да увеличи осведомеността, само че и да задейства дейности за възстановяване на здравето и образователните условия на младите генерации. Отличена в категория „ Зелена самодейност “ в състезанието „ Най-зелените компании в България “, акцията продължава да притегля внимание и ангажираност от страна на институциите, обществото, родителите и учениците. През 2024 година полемиките ще продължат в разнообразни градове в страната, като ще бъдат съчетани с отворени часове ориентирани към самите възпитаници.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР