На негово място е назначен доц. Константин Желев Димов, който

...
На негово място е назначен доц. Константин Желев Димов, който
Коментари Харесай

Директорът на Пирогов е освободен от поста

На негово място е назначен доцент Константин Желев Димов, който е някогашен кадър на " Пирогов ", само че от четири години работи в Клиниката по лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ " Света Анна ". И двата документа носят дата 27 ноември и са подписани от здравния министър проф. Христо Хинков.

" Не можем да ви потвърдим за промяната, защото сега министри и заместник-министри са на съвещание, и едвам след него можем да ви дадем информация ", дадоха отговор на нашия въпрос заменен ли е шефът на " Пирогов " от пресцентъра на здравното министерство.

Поредните " незабавни политически случаи " в най-голямата незабавна болница се разиграха през миналата седмица, когато здравният министър съобщи, че " Пирогов " е  " плачевно положение " и че при одит са открите финансови нарушавания. 

По думите на проф. Хинков, одитът, осъществен в болничното заведение в интервала юни 2022 - юли 2023 година, демонстрира. Здравният министър сподели още, че се очакват и прокурорски инспекции. Проф. Хинков разясни, че има нарушение на разпоредбите за добър мениджмънт изобщо и финансова дисциплинираност.

Докладът е показан на премиера Николай Денков и на проф. Костадин Ангелов, ръководител на комисията. Предстои диалог с шефа на болничното заведение доктор Валентин Димитров поради този одит, сподели още проф. Хинков и добави, че цялостното положение на болничното заведение е плачевно.

В отговор на въпрос дали би освободил шефа на " Пирогов " поради констатациите в отчета министър Хинков съобщи: " Изглежда не. Повече не мога да кажа " .

" Твърденията на министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков не дават отговор на действителното финансово положение на Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване и незабавна медицина " Н. И. Пирогов ".

Към момента лечебното заведение е измежду лечебните заведения, чиито задължения са стопени и няма нито лев просрочия. За интервала откогато съм шеф болничното заведение беше изведена на облага. Към месец ноември 2023г. болничното заведение е на облага в размер на 1 012 000лв., а Национална здравноосигурителна каса дължи на " Пирогов " 5 087 000 лева за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лева от остарели години, а останалите са от тази година.

Всякакви останали изказвания са погрешни и за жалост са опит за внушения в безспорен прорез с истината ",. И добави: " Във връзка с отрицателната акция която се води против болница " Пирогов " и персонално против мен като шеф, желаех и получих информация от Национална следствена работа с дата от 27. 11. 2023 година, в която се показва, че против мен няма данни за повдигнати обвинявания и неприключили наказателни производства ".

Председателят на комисията по опазване на здравето в Народното събрание Костадин Ангелов се усъмни в политически апетити към директорския пост на " Пирогов " във връзка оповестеното от здравния министър Христо Хинков, че в болничното заведение са осъществявани финансови нарушавания и това е посочил направеният одит. Ангелов се зарече, че няма да допусне промяна на доктор Валентин Димитров единствено по политически претекстове.

 Констатациите в болница " Пирогов ", направени от " Вътрешен одит " към Министерството на здравеопазването (МЗ) би трябвало да се потвърдят от външен одит, упорства депутатът от ГЕРБ.

В отговор на въпрос дали подлага на подозрение констатациите на " Вътрешен одит " проф. Ангелов сподели, че постоянно има подозрения, тъй като " доста одити съм виждал на Министерство на здравеопазването, които не се потвърждават от проверяващи органи като АДФИ и Сметна палата ".

Кой е доц. Константин Димов?

Доц. Константин Димов приключва магистратура по дентална медицина през 1997 година, хуманна медицина - 2003 година и здравен мениджмънт през 2010 година От 2008 година има компетентност по лицево-челюстна и орална хирургия. До лятото на 2019 година е бил отпред на отделението по Лицево-челюстна хирургия в УМБАЛСМ " Пирогов ", а по-късно става част от екипа на УМБАЛ " Св. Анна ". Консултант е по лицево-челюстна хирургия в УМБАЛ " Бургас " и МБАЛ " Дупница ". Д-р Димов има голям брой субспециализации във водещи травматологични центрове в европейските градове Улм, Берлин, Виена и Грац. Член е на Експертния съвет по лицево-челюстна хирургия към Министерство на здравеопазването, на Европейската асоциация по Лицево-челюстна хирургия, член и координатор е на Arbaitschaft für Osteosynthese-AOCMF и член на Комисия по нравственос за многоцентрови изпитвания към Министерство на здравеопазването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР