На нас ни е необходима цялостна система и най-правилно е

...
На нас ни е необходима цялостна система и най-правилно е
Коментари Харесай

„Възраждане“: Необходима ни е цялостна система, отделен закон, не само медицински хеликоптери

На нас ни е нужна цялостна система и най-правилно е това да стане посредством обособен закон за незабавната здравна помощ, който да се " изкове " в границите на това Народно заседание (НС), в случай че има този живот, в случай че ли не - в границите на идващото Народно събрание. Това разяснява Николай Дренчев от " Възраждане " на брифинг в Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Поводът е оповестената от Министерството на здравеопазването (МЗ) процедура за договаряне без авансово съобщение за закупуване на хеликоптери за незабавна здравна помощ.

 

Според Дренчев Министерство на здравеопазването не е извлякло поучения от последните претърпени неуспехи. Виждаме един възторг да се купи техника и да се показва, че имаме такава, което в действителност е по-маловажната част от системата, разяснява той. Дренчев означи, че системата HEMS включва освен техника, хора, които са подготвени на разнообразни позиции - както авиационен, по този начин и медицински, и механически личен състав, включва летателни площадки, което, по думите му, е най-трудното сега в нашите условия.

 

В нашите лечебни заведения няма оборудвани летателни площадки, до които хеликоптерите могат бързо да транспортират пациентите, означи той. Дренчев даде образец с " Пирогов ", който няма такава площадка, само че има абстрактен план.

 

Такава площадка има в болница " Света Анна ", само че там няма инсталирано аеронавигационно съоръжение, добави още той. По думите му, когато приказват за цялостна система, хеликоптерите са последното нещо, което би трябвало да чакаме да пристигна. 

 

Най-прекият път, който ние виждаме към това българският народ да получава добра незабавна здравна помощ по въздуха, е да се одобри закон за незабавната помощ, да се построи законодателно една система, която да се сложи под предписание на Министерския съвет, сподели депутатът от " Възраждане ".

 

Той означи, че системата е многообхватна и доста комплицирана - от морско търсене и избавяне, през планинско търсене и избавяне, до най-често срещаните случаи, които са произшествия по автомагистралите и се изисква най-бърза реакция. Това, което виждаме все още, е един обезверен опит да се вземат едни пари от Европейски Съюз, разяснява Николай Дренчев.

 

Няма да получим пари от Европейски Съюз и вертолетите, в случай че се осъществя замисълът на Министерство на здравеопазването, ще останат за сметка на българския поданик, предвижда той. Ако ги купим в близко бъдеще, това значи, че с години няма да бъдат пълноценно експлоатирани в интерес на българския народ и ще служат единствено за пиар на хората, които са ги поръчали - да се снимат пред тях и да настояват, че има такава здравна помощ, до момента в който действително тя няма да може да доближи до българските жители, разяснява още Дренчев.

 
 и ! 
 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР