На много места учебната година вече започна. И тъкмо сега

...
На много места учебната година вече започна. И тъкмо сега
Коментари Харесай

Ново изследване: децата могат да разнасят коронавируса в продължение на седмици

На доста места образователната година към този момент стартира. И таман в този момент се появява ново проучване за ролята на децата в пандемията с ковид, което е тревожно.

Лекари от Националната педиатрична болница във Вашингтон са открили, че децата могат в продължение на седмици да са носители на вируса без никакви признаци. Без да желаят, те очевидно пръскат болестта в своето обграждане. Преди това учени от Бостън потвърдиха, че децата и младежите неведнъж са носители на изненадващо огромна централизация от вируси.

Супер-разпространители?

За задачите на новата студия, чиито резултати бяха оповестени на 21 август 2020 в интернет изданието JAMA Pediatrics, две лекарки – Роберта де Биази и Мегън Дилейни – са анализирали данните на 91 деца от 22 лечебни заведения в разнообразни елементи на Южна Корея.

„ В Южна Корея оставят хората, тествани позитивно за ковид, в болница чак до момента в който преодолеят инфекцията. Това се отнася даже и за тези, които нямат никакви признаци ", разяснява доктор Де Биази.

Изследването посочило, че близо 22% от децата нямат никакви признаци на заболяване, 20% имат асимптоматични недоволства, които чак по-късно се ускоряват, а 58% показват типичната симптоматика още през цялото време.

Авторките на проучването признават, че към момента има голям брой неизяснени въпроси по отношение на ролята на децата и младежите за разпространяването на вируса. Децата ли са основните носители и разпространители на вируса? Този въпрос провокира оспорвани полемики. Междувременно знаем, че при доста деца и младежи инфекцията протича с доста по-меки признаци или даже без такива. Но също по този начин е ясно и това, че и те са застрашени от гибел или дълготрайни увреждания в резултат на инфекцията.

Поради това, че вървят на детска градина или учебно заведение, децата и младежите постоянно имат доста по-активни обществени контакти от възрастните. В момента броят на новите инфекции в Германия още веднъж е доста висок – стига до стойностите, които бяха измервани в края на април и началото на май. Сред инфектираните има и явно доста младежи, чиято междинна възраст сега е най-ниската от началото на пандемията до момента.

Това се дължи главно на обстоятелството, че след разхлабването на ограниченията започнаха да се организират от ден на ден всеобщи събирания, празненства, тържества и пътувания. Тъй като децата и младежите са носители на по-висока централизация от вируси спрямо по-възрастните, а и в продължение на седмици могат да не проявят никакви признаци на заболяването, е ясно, че те могат в основна степен да повлияят на броя на новите инфекции.

Какво значи това за учебните заведения и детските градини?

След края на летните ваканции на доста места децата потеглиха на детска градина и на учебно заведение, без значение от растящия брой на болестите. Това се прави за да се облекчат родителите, които вървят на работа, само че и поради самите деца, които страдат от обществената изолираност.

Носенето на защитни маски, спазването на условията за отдалеченост и хигиена би трябвало да помогне за това броят на инфекциите да не пораства неконтролируемо. Дали тези предвиждания ще се окажат правилни, следва да забележим.

За да се предотврати възникването на районни клъстъри от инфекции и с цел да се осуети повторното затваряне на цели учебни заведения и детски градини, е належащо да се ревизират и слагат в карантина и тези деца, чиято зараза минава асимптоматично или напълно леко.

Дебатът за тестванията

С оглед на резултатите от новите студии излиза наяве, че е належащо също така да се вършат постоянни проби за ковид на всички учители. Ще би трябвало да се обясни и въпросът кои деца и младежи да се подлагат на тестване – единствено тези, които имат остри инфекции на горните дихателни пътища, или по-масово.

Автор: Александър Фройнд
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР