На младото поколение трябва да се напомня за ужасите, които

...
На младото поколение трябва да се напомня за ужасите, които
Коментари Харесай

Лични истории в изложбата „Свидетели: памет за концлагера „Белене”


„ На младото потомство би трябвало да се припомня за ужасите, които са претърпели хората - както тези, които са били в концентрационните лагери, в това число и в „ Белене ”, по този начин и техните близки ”.

Това показа пред БГНЕС юристът и някогашен зам.-председател на 37 Народно събрание Атанас Железчев по време на откриването на изложбата „ Свидетели: памет за концлагера „ Белене ” в залата на ДА „ Архиви ”.

На обособени платна тематично са показани персонални истории, дружно с следене на хронологията: „ Създаване на концлагера ”, „ Първите въдворени лагеристи на остров Персин ”, „ Обектите и побоищата в „ Белене ”, „ Битът на лагеристите ”, четат се имената на пандизчиите Петър Бойчев, Стефан Бочев, Крум Хорозов, свещеник Харалан Попов, Петко Огойски, Цветана Джерманова, доктор Атанас Москов, Бойчо Огнянов и други, описали персонално премеждията и страданията си.

Трагедията беше огромна, продължи Атанас Железчев. Моето семейство претърпя този смут - татко ми беше 2.5 години в няколко лагера - първия в Ножарево, Тутраканско, оттова трансфериран в мини Перник, мина „ Богданов дол ”, и оттова в „ Белене ”, където е прокиснал най-вече, напомни общественикът. Той помни тъгата на фамилията, когато е върнат колетът, предопределен за татко му, единствено тъй като е тежал с няколкостотин грама повече. Синът не е могъл да повярва на разказаното в първите години, когато бащата се е върнал от лагера. Попаднал самичък по-късно в пандиза, Железчев се е убедил в истинността на думите на татко си от други хора, обитавали там по друго време.

Трябва да предадем тази памет на идващото потомство, съобщи в словото си при откриването на изложбата ръководителят на ДА „ Архиви ” доцент доктор Михаил Груев. И благодари на хората, които са събирали тези късчета от предишното, с цел да възкресят тази страшна истина.

От Агенция „ Архиви ” също са допълнили сбирката - изключително забавни са лагерните рисунки на Крум Хорозов, документите на Политбюро и на Централен комитет на Българска комунистическа партия, в които се разказва какво да се прави с лагера, както и с оживели персонални документи - писма и картички на лагеристи до техните фамилии. Михаил Груев изрази вяра, че изложбата ще бъде показана и в други градове на страната.

На откриването на експозицията бяха пристигнали оживели лагеристи – Цветана Джерманова, Петко Огойски, а, може би, и други, които бяха в залата. Там бе и някогашният президент Петър Стоянов, свещеник Паоло Кортези, номиниран за „ Личност на 2017 година ”, кметът на Белене, публицисти и документалисти, пишещи по тематиката, родственици на затворените в тези времена.

Петко Огойски загатна, че в България към 160-180 хиляди души са минали през лагери и затвори на някогашния режим, описа за драмата на лагерниците, назова този интервал от историята геноцид. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР