На местните избори на 29 октомври в България ще има

...
На местните избори на 29 октомври в България ще има
Коментари Харесай

Ръководство за местните избори: как ще се гласува с машина на 29 октомври

На локалните избори на 29 октомври в България ще има 9 080 секции, в които ще може да се гласоподава посредством машина, сочи информация на уеб страницата на Централната изборна комисия (ЦИК). Изборът по какъв начин да упражни правото си на избор е на самият гласоподавател, с изключение на в дребните секции - под 300 души, където ще има единствено хартиени бюлетини.

Ще се гласоподава с познатите от последните три избора машини. Всяка от тях би трябвало да има специфични пластмасови пана, закриващи екрана и осигуряващи тайната на вота. Избирателят няма право да снима по какъв начин гласоподава. В секциите ще има единствено по едно устройство и в случай че има неизпълним механически проблем, ще се минава към гласоподаване единствено с хартиени бюлетини.

Как протича гласуването

Гласуването тази година ще е малко по-сложно, изключително на местата, където ще би трябвало да бъдат направени четири избора, като да вземем за пример в някои секции в София.

За да гласоподава, гласоподавателят ще би трябвало да задейства машината с карта, която ще получи от секционната комисия. Тя се слага в отвор с чипа нагоре и напред, като влиза на половина, а не цялата като при банкомат. Не е позволено да се слага стрелка върху нея за ориентировка на гласуващите. След като бъде сложена, се зарежда първият екран, на който са маркирани типовете избор - за кмет на община, общински съветници, областен кмет или кмет на кметство - за които гласоподавателят ще има право да гласоподава. Той би трябвало да маркира своя избор и по-късно, откакто се е уверил, че всичко е наред, да натисне бутона " Потвърждаване ", с цел да може да продължи с гласуването.

Най-напред се пресъздава бюлетината за общински съветници. По-дългите бюлетини, като да вземем за пример тази в София, ще бъдат ситуирани на две страници. Имената на партиите и обединенията са изписани в лявата половина на бюлетината. От дясната страна са кръгчета с номера от 101 нагоре, където може да се означи преференция. Бутоните с преференциалните номера стават дейни, откакто гласоподавателят уточни номер на съответна партия или коалиция. След като завърши, гласоподавателят би трябвало да натисне " Към идващ избор ", с цел да се отвори идната бюлетина.

Това е бюлетината за кмет на община. Тя наподобява по същия метод като хартиената - отляво са имената на партиите и обединенията, издигнали претенденти, в средата - номерата им, отдясно са имената на самите претенденти. По средата сред двете са изписани номерата на партиите, обединенията или самостоятелните претенденти. Там, където претендентите са повече, изпизването ще е на две страници. Отново с бутон " Към идващ избор " се минава към идната бюлетина, там където ще има такава.

След като завърши с избора си, гласуващият би трябвало да натисне " Преглед ", с цел да види изписан вота си. Ако изписаното дава отговор на посочените от него желания, натиска бутона " Гласуване ". Има и втора опция - с бутон " Промени избора " да се върне обратно и да смени вота си.
След като натисне бутона " Гласуване ", гласоподавателят би трябвало да изчака да бъдат отпечатани всички бюлетини и едвам откакто чуе звуковия сигнал, може да ги вземе от машината. Бюлетините са закрепени напълно едва една за друга като обвързване на гласоподавателя е самичък да ги раздели, а по-късно да ги сгъне, тъй че да не се вижда изборът му. След това би трябвало да извади картата от машината, да отиде при членовете на секционната комисия, които да сложат щемпел от едната страна бюлетините и чак тогава да ги пусне в избраната за задачата кутия. Отделни кутии за всеки тип избор няма да има, като всички машинни бюлетини ще се събират на едно място. Накрая гласоподавателят се подписва в изборния лист.

Централната изборна комисия с обяснения за правата на гласоподавателите на идните локални избори.

Вижте кой може да гласоподава на 29 октомври:

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР