На Летните олимпийски игри в Токио България отбеляза най-доброто си

...
На Летните олимпийски игри в Токио България отбеляза най-доброто си
Коментари Харесай

Флорина Иванова: Тежка е короната на истинските герои

На Летните олимпийски игри в Токио България означи най-хубавото си показване на олимпийски игри от повече от 20 години насам - 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала, извоювани освен това единствено от дами. Спортната журналистка от bTV Флорина Иванова бе един от българските публицисти, които отпътуваха за далечна Япония, с цел да ни създадат съпричастни към протичащото се на една от най-необикновените олимпиади в историята. Самата Флорина отлично знае какво е да си измежду най-хубавите - през 2020 година с документалния филм " Мисия " Златно момиче ", в който споделя за тренировките и режима на състезателките ни по художествена гимнастика по време на състезателен лагер, тя си извоюва четвърто място в света в годишната ранглиста на Международната асоциация на спортните публицисти (AIPS) в категорията за кореспонденти под 30 години.

Това написа Ирина Иванова във въведението към изявлението си с известното лице на спортните излъчвания на bTV Новините, оповестено в.

Флори, с какво ще запомниш Токио и първите олимпийски игри в журналистическата ти кариера?

Оказа се, че всички български сътрудници, с които пътувах до такава степен, бяха дебютанти. За страдание, в продължение на 14 дни след идването ни бяхме в така наречен мека карантина - придвижвахме се единствено от хотела до рейса, от рейса до стадиона и след това - назад. С сътрудника от спортната редакция на bTV Димитър Тасев прекарвахме всеки ден по 3-4 часа в пътешестване и през това време въобще не усетихме Токио и атмосферата му. Разбира се, чувстваш, че си на различен континент, в различен свят. Едва в последните два дни, когато ни свърши карантината, се разходихме из най-популярните места. Като цяло ми се стори доста по-пусто от предстоящото - хората се бяха наплашили от ковид. Дори на прословутото кръстовище в Шибуя (един от най-оживените региони на Токио - б.р.), считано за най-натовареното в света, я нямаше лудницата, която сме гледали във филмите.

***

За теб персонално коя бе най-вълнуващата победа?

Златният орден в многобоя на ансамбъла по художествена гимнастика! Заради това преживяване всичко си струваше и поради него ще помня Токио с положително. Три дни преди този момент не спах, разсъждавах какво ще стане. Кулминацията и успеха в неделя беше най-красивата страст, която съм изживявала в околните месеци. Някои моменти даже не си ги припомням поради еуфорията. Организаторите не ни позволиха да се прегърнем с девойките, само че виждайки вълнението ни, си " затвориха очите ", с цел да можем най-малко да се снимаме с тях.

Ти самата си упражнявала художествена гимнастика в школата на Лили Игнатова, нали? Защо не се отдаде на спорта?

На избрана възраст разбрах, че е доста по-добре за мен да продължа с образованието си. Дадох си сметка, че аз олимпийска или международна шампионка няма по какъв начин да стана. И защото при мен правилото е или всичко, или нищо, взех решение, че ще е по-добре да потърся друга реализация. Едно от най-хубавите решения, които съм взимала.

***

Твоето пояснение за какво единствено дами, и то в обичайно мъжки спортове, като изключим гимнастиката, ни донесоха медали?

Какво пояснение да дам - дамите сме си върхът! (Смях - б.р.) Всъщност ясно е, че всичко опира до здрава работа, цялостна централизация, мощна воля и подготвеност да жертваш свободното си време и персоналния си живот в името на крайната цел. Това е формулата - без значение дали приказваме за мъже или за дами.

И в публицистиката ли е по този начин?

Това е единственият път. Всеки може да каже: фамилията ми ме чака, би трябвало да се прибера или - гладен съм, спи ми се. И тук идва изборът - кое ти е приоритет. Лично аз съм трагична в това да уравновесявам сред кариера и персонален живот. Сигурна съм, че скоро ключалката у дома ще бъде заменена и ще е изцяло справедливо. (Смях - б.р.) Доста другари от дълго време стопираха да ми звънят, тъй като знаят какъв ще е отговорът, и съм доста признателна на тези, които все пак останаха и от време на време принудително ме извеждат да разтоваря малко. Журналистът по принцип няма работно време, графикът ни се трансформира от ден за ден. Но в случай че си предан на специалността си и я обичаш, просто не мрънкаш и работиш. Пък и приятелят ми към момента ме търпи. Казали сме си: в този момент сме млади, ще работим.

С какво още ще запомни Токио Флорина Иванова? Как тя вижда отражението на повсеместното комерсиализиране на спорта върху олимпийския дух? Защо съгласно нея короната на спечелилия постоянно е тежка? Коя е най-силната жена в живота на Флорина?

Отговори на тези и още въпроси четете в.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР