На колите на двама пловдивчани, спрели на ул. Четвърти януари,

...
На колите на двама пловдивчани, спрели на ул. Четвърти януари,
Коментари Харесай

Сложиха скоба на кола с инвалиден стикер в центъра на Пловдив, собственикът ѝ: Това е нехуманно!

На колите на двама пловдивчани, спрели на ул. " Четвърти януари ", са били сложени скоби от Оперативна програма " Паркиране и репатриране ", макар инвалидния им стикер. По думите на притежателя на единият от колите става дума за ограничение на правата на инвалидите, изключително когато става дума за престой, а не за паркиране.

На улицата има знак за паркиране от хора с трайни увреждания, което съгласно общинската разпоредба за придвижване и паркиране в Пловдив, дава право на всеки с инвалиден стикер / пренасящи и/или ръководени от хора с увреждания/ е гратис в границите на 3 часа на съответното място. След това притежателите би трябвало да реалокират колата си и още веднъж могат да се употребяват с гратис време за паркиране на място, несъмнено за задачата. От друга страна още веднъж съгласно наредбата, в случай че неработоспособен не може да открит свободно инвалидно място, той е задължен да заплати по общия ред прекъсването на автомобил в " Синя зона ".

И двата автомобила са били спрени отвън маркираното място за инвалиди, което е било заето, само че съгласно притежателят на едното возило е нечовешко да бъдат глобявани хора, които стопират, с цел да смъкват неработоспособен и да му оказват помощ да се придвижи.

" Спрях фирмената кола с вярно сложена картата за преференциално паркиране на ППС, пренасящи хора с трайни увреждания, и изненадата ми бе огромна, откакто видях, че ми е сложена скоба. Съгласно ЗДВП член 93 - Пътно транспортно средство е в престой, когато е спряно за лимитирано време, належащо за качване и слизане на пасажери или за осъществяване на товарно-разтоварни работи в наличието на лидер. Предвид поставения инвалиден знак (картата за паркиране на хора с трайни увреждания) на предното обзорно стъкло на автомобила, същият е бил в престой за качване и слизане на пасажер – неработоспособен, като му е указана нужната помощ за излизане от пътното платно, затова автомобилът не е бил паркиран ", уточни Владислав Самоходов.

Пловдивчанинът е подал сигнал на телефон 112 и се обадил на Оперативна програма " Паркиране и репатриране ". Служителите от общинското дружество са поискали 40 лв. за свалянето на скобата, и са отказали да издадат Протокол за насилствена административна мярка (ПАМ).

" Полицейските чиновници също ми отхвърлиха да ми образуват полицейска кореспонденция за протичащото се непозволено лишаване на опцията да употребявам автомобила, който е длъжностен. Поставянето на скоба на МПС по своята същина съставлява насилствена административна мярка, с която ми се лимитира правото за напредване с МПС. Тази мярка предстои на правосъден надзор пред Административен съд, като за това е належащо да е разполагаем – публикуван Протокол за насилствена административна мярка (ПАМ). При липса на публикуван ПАМ ми се лимитира правото за обжалване на заплатената от мен към този момент сума за освобождение на автомобила, т.е. с дейностите си чиновниците от Оперативна програма „ Паркиране и репатриране “ в Община Пловдив ограничиха напредването на неработоспособен, като и непозволено ограничиха използването на поверената ми благосъстоятелност ", показва пловдивчанинът.

Той е пуснал и тъжба към Районна прокуратура - Пловдив.

" Считам, че тези дейности са аморални, нечовешки, непозволени и не на последно място, поради че на същата улица бе сложена скоба и на различен автомобил с инвалиден стикер, а не бяха глобени коли, които бяха спрели в нарушаване на ЗДвП ", уточни още Самоходов.

Припомняме, че през април Административният съд в Пловдив анулира точно част от текстовете в Наредбата за организацията на дви­жението и паркирането на територията на община Пловдив, които касаят прекъсването на коли на хора с инвалиден стикер. Все още обаче няма изясненост дали решението е влезнало в действие или Община Пловдив го апелира пред Върховен административен съд.

Съгласно Наредбата паркирането на ППС, с цел да се възползват пловдивчани от преференциално прекъсване на автомобил на място в " Синя зона " колите би трябвало да са снабдени с карта, удостоверяваща правото на прилагане на такова място. Тя съдържа интернационалния знак „ Инвалид” и би трябвало да бъде сложена в долния десен ъгъл на предното стъкло на ППС, откъм вътрешната му страна, по метод, осигуряващ видимостта на изображението извън.

Контролът за това дали се съблюдава времето от 3 часа гратис паркиране и надлежно посочените и маркирани в синьо паркоместа, би трябвало да става от чиновници на общинското дружество, като за задачата те би трябвало да слагат специфични талони, на които да бъде обозначен началния час на престоя. Тези, които не съблюдават разпоредбите – паркират отвън посочените места и престояват повече от 3 часа, подлежат на глоба.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР