На книжния пазар се появи най-новата книга на Юлий Йорданов

...
На книжния пазар се появи най-новата книга на Юлий Йорданов
Коментари Харесай

Сплетителят на бунтовния дух Пишурка

На книжния пазар се появи най-новата книга на Юлий Йорданов със странното заглавие " Сплетител на бунтовния дух ". Творбата увлекателно споделя за живота и креативното дело на огромния български деятел от времето на Възраждането, просветник, културтрегер, стихотворец, преводач и труженик за освобождението от турско иго Кръстьо Стоянов Пишурка. На пръв взор заглавието е необичайно поради думата " сплетител ". Но в действителност няма нищо необичайно, тъй като в края на своите стихосбирки видният възрожденец написа: " Исплете Кр. Ст. Пишурка ".
Юлий Йорданов си слага за цел да покаже на читателите каква колоритна персона е позабравеният от множеството хора създател и мъченик.
Кръстьо Пишурка е роден на 24 август 1823 година във Враца. Завършва главно обучение в родния си град, по-късно учи в Пловдив и Цариград, владее шест езика. Това му дава опция във времето на Османската империя да се издигне в разнообразни административни постове, както и в дипломацията.
Но той избира да се върне в родния си град Враца и да се занимава с специалността си - преподавател. Създава доста стойностни неща. Страдалец е, тъй като този високообразован за времето си човек има редица трагични моменти в живота си. Изпитвал е мощни усеща към колежката си от девическото учебно заведение - хубавицата Цвета Кръстенякова. Лошото е, че в нея - на инат на канона - е бил влюбен и младият врачански епископ свещеник Агапий. И в този любовен триъгълник жертва става младият даскал. Той е наклеветен от архиерея и е изпъден от Враца. И по този начин се постанова Пишурка да откликне на поканата на ломските търговци да стане преподавател в новосъграденото учебно заведение в крайдунавския град. Затова неговото дело се свързва както с родния му град Враца, само че и с Лом.
Пишурка е създател на редица нововъведения, с които се скъсва с килийността в преподаването в учебно заведение. Той има ослепителен принос за развиването на българското обучение в цяла България.
Освен с учителството, богато надареният преподавател се залавя с най-всестранна активност. Създадената от него неповторима институция в областта на културата - читалището, я няма на никое място по света. Основава първия национален университет. Отначало от църковния амвон, а след това в читалището всеки празничен ден любознателният преподавател държи поучителни слова. Превежда и побългарява драми, повести и стихотворения. Автор е и на лична лирика. Сътрудничи на периодическите издания " Зорница ", " Македония ", " Читалище ", " Училище ".
Книгата на Юлий Йорданов " Сплетител на бунтовния дух " доближава до читателя с помощта на издателство " Богианна ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР