На кадъра: Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин работят в открития

...
На кадъра: Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин работят в открития
Коментари Харесай

След петмесечни отлагания: руски космонавти най-сетне излязоха в открития космос!

На фрагмента: Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин работят в открития космос. Photo credit: Roscosmos TV

Тази заран в 04:40 ч. българско време съветските космонавти Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин най-накрая излязоха в открития космос, с цел да продължат оборудването на съветския модул “Наука ”. “Космическата разходка ” претърпя петмесечни отлагания: първо, един от застаряващите скафандри “Орлан ” се повреди на 25-ти ноември. След това, на 15-ти декември, безусловно часове преди излизането на космонавтите, охладителната система на “Союз МС-22 ” протече.

Но през днешния ден се оказа благополучен ден за Прокопиев и Петелин. Задачата на космонавтите е да реалокират пробна режисура и нагревател от остарелия модул “Рассвет ” към новия “Наука ”. Радиаторът, както и “Рассвет ”, бяха изстреляни в космоса през май 2010 година с американската галактическа совалка “Атлантис ”.

Работата ще е продължителна и за цялостното ѝ привършване ще са нужни още две извънбордови действия, които са планувани за 25-ти април и за 4-ти май.

Междувременно Прокопиев и Петелин са подпомагани от техния сътрудник Андрей Федяев, който отвътре на станцията ръководи Европейската роботизирана ръка, прикачена към модула “Наука ”.

Днешната “космическа разходка ” е общо трета по програмата на МКС за 2023 година, откакто на 20-ти януари и 2-ри февруари двама американски астронавти излязоха в открития космос.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР