На живо: Зеленски от Украйна заема централно място в Общото събрание на ООН

...
Зеленски пристигна в Ню Йорк в понеделник, за да говори
Коментари Харесай

Зеленски пристигна в Ню Йорк в понеделник, за да говори пред Общото събрание на ООН и да моли за повече помощ, докато Украйна болезнено напредва с контранастъпление с високи залози, за да си върне територия от руските сили повече от 18 месеца след войната. Очаква се той да използва речта си на известната трибуна, за да поиска осъждане на Русия за продължаващата й инвазия, която започна през февруари 2022 г. Но той също така е готов да се срещне с лидери с различни възгледи, включително президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, който преди това каза, че Украйна споделя вината за войната и обвини милиардите долари военна помощ за Киев. Прочетете нашия блог на живо за всички най-нови разработки относно войната. Всички часове са парижко време (GMT+2).

03:00 сутринта: Насочвайки се към ООН, президентът на Украйна задава въпроса защо Русия все още има място там

Дни преди евентуално пресичане на пътищата с руския първи дипломат в ООН, украинският президент Володимир Зеленски предложи в понеделник, че световната организация трябва да отговаря за това, че е позволила на нашественика на страната му да седне на масите на властта.

„За нас е много важно всички наши думи, всичките ни послания да бъдат чути от нашите партньори. И ако в Обединените нации все пак — жалко, но все пак — има място за руските терористи, въпросът не е към мен. Мисля, че това е въпрос към всички членове на ООН", каза Зеленски след посещение на ранени украински военни в Нова болница в Йорк.

Зеленски трябва да говори пред световните лидери на Общото събрание на ООН във вторник и да говори в сряда на заседание на Съвета за сигурност на ООН относно Украйна.Русия е постоянен член с право на вето в съвета, а външният министър Сергей Очаква се Лавров да направи забележки.

Попитан дали ще остане в стаята, за да слуша, Зеленски каза: „Не знам как ще бъде, наистина.“

02:30 сутринта: „Бъдете силни“ : Зеленски посети ранени украински войници в Ню Йорк

Преди да се срещне със световните лидери, Зеленски се отправи към университетската болница на Стейтън Айлънд, където група украински войници получават протези за ръце и крака и рехабилитационни услуги.

В голяма болнична стая, украинският президент наблюдава как няколко войници в униформа на цвят каки се упражняват да ходят и да вдигат тежести с новопридобити протези за крака и ръце.

Зеленски разговаря с войниците и им стисна ръцете - ако ги имаха.

Дори докато се опитваше да повдигне настроението на войниците, украинският лидер беше видимо потресен.

„Трудно ли е?“, попита Зеленски един войник.

„Малко“, дойде отговорът.

02:02: Президентът на Иран отрича изпращането на дронове на Русия и осъжда намесата на САЩ

Президентът на Иран в понеделник отрече страната му да е изпратила дронове на Русия за използване във войната в Украйна, въпреки че Съединените щати обвиняват Иран, че не само предоставя оръжия, но помага на Русия да построи завод за производството им.

„Ние сме против войната в Украйна“, каза президентът Ебрахим Раиси, докато се срещаше с представители на медиите в кулоарите на световната водеща световна конференция, лидерите на високо ниво среща на Общото събрание на ООН.

Иранският лидер говори само часове след като петима американци, държани в ирански арест, пристигнаха в Катар, освободени в сделка, според която президентът Джо Байдън се съгласи да отключи близо 6 милиарда долара в замразени ирански активи.

Раиси призна, че Иран и Русия отдавна имат силни връзки, включително сътрудничество в отбраната. Но той отрече да е изпращал оръжия в Москва от началото на войната. „Ако имат документ, че Иран е дал оръжия или дронове на руснаците след войната“, каза той, тогава трябва да го представят.

Ирански официални лица направиха поредица от противоречиви коментари относно дроновете.

САЩ и Европейски служители казват, че самият брой ирански дронове, използвани във войната в Украйна, показва, че потокът от такива оръжия не само е продължил, но и се е засилил след началото на военните действия.

Въпреки забележките му за доверие, тонът на Раизи към Съединените щати беше " всички помирителни; той имаше остри думи в други моменти.

Раиси каза, че страната му „търси добри отношения с всички съседни страни“ в Близкия изток, включително Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Ключови събития от понеделник, 18 септември:

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Ню Йорк в понеделник преди обръщението си към Общото събрание на ООН и планираната среща с президента на САЩ Джо Байдън.

Украйна планира да съди Полша, Унгария и Словакия заради техните забрани за украински селскостопански продукти, Politico цитира думите на украинския търговски представител Тарас Качка в интервю, публикувано в понеделник.

Ситуацията с правата в Русия значително се влоши, след като Москва започна пълномащабната си инвазия в Украйна миналата година, а топ експерт на ООН каза в понеделник, осъждайки "систематичното потискане" на гражданското общество.

(ФРАНЦИЯ 24 с АФП, Ройтерс и АП)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР