На известният сръбски музикант Горан Брегович и неговата група бе

...
На известният сръбски музикант Горан Брегович и неговата група бе
Коментари Харесай

Молдова отказа достъп на Горан Брегович в страната

На известният сръбски музикант Горан Брегович и неговата група бе отказано влизане в Молдова, откакто кацнали на летището в Кишинев през уикенда. Изпълнителят е трябвало да изнесе концерт на фестивала " Густар ".

Граничната полиция към момента не е дала пояснение за случая, само че се счита, че проруската позиция на балканската зведа може да е била фактор за това. Организаторите на фестивала обявиха, че са разочаровани от решението да бъде отказано влизането на Брегович в страната. Те разясниха, че са очаквали с нетърпение неговата поява, както и че той е надарен актьор.

Според държавната телевизия " RTS ", излъчваща се в родината на музиканта, Министерството на външните работи в Сърбия е отправило питане до министър Ивица Дачич, искайки да разбере за какво е спрян реализатор, който не се е сблъсквал с такива проблеми при визитата си в която и да е страна по света. Игор Мунтяну, който е проевропейски демократичен политик и някогашен народен представител, даде отговор за аргументите: " Граничната полиция му е отказала достъп в Молдова, тъй като намерено поддържа анексирането на Крим, възхвалява така наречен " съветски свят " и е разпален обожател на Путин. "

Брегович намерено поддържа окупацията на Крим през 2014 година и нахлуването на Русия в Украйна. По-рано управляващите в Кишинев обявиха, че обществените персони, които приканват към война, разкол и ненавист, са нежелани на територията на Република Молдова. Случаят със сърбите идва броени дни, откакто управляващите в молдовската столица изгониха десетки съветски дипломатически чиновници от посолството. По-рано тази година измежду изказвания за подготвяни от Русия вълнения, за събаряне на проевропейското държавно управление в страната, не бяха позволени и сръбски футболни почитатели.

Що се отнася до фестивалът " Густар " - той се организира сред 18 и 20 август, и е най-важното мултикултурно събитие за годината, събиращо десетки значими актьори на едно място. Тази година има две подиуми за близо 40 групи от няколко страни, в това число от Румъния, Украйна и Грузия.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР