На извънредно заседание Комисията по правни въпроси ще обсъди законодателни

...
На извънредно заседание Комисията по правни въпроси ще обсъди законодателни
Коментари Харесай

Домашното насилие, връзките и вето на Радев – в #49

На изключително съвещание Комисията по правни въпроси ще разиска законодателни промени, които плануват по-строги санкции за домашно принуждение.

Депутатите прекъсват ваканцията си, с цел да се произнесат и по ветото на президента за Закона за правосъдната власт.

Новите промени в Закона за отбрана от домашно принуждение уголемяват кръга на лицата, които попадат под закрилата му, като приравнява  интимната връзка, към случаите на брачно партньорство.

Дефиницията за „ интимна връзка “ е „ непринуден релативно дълготраен съюз без лицата да споделят общо домакинство като водещ детайл е строго персоналният темперамент на връзките им “.

В Наказателния кодекс се завишават глобите, като за междинна телесна щета причинителят може да получи до 8 години затвор, вместо досегашните 6.

Отпада опцията за пробация при лека телесна щета. За такова закононарушение се планува до 2 години отнемане от независимост, усилва се и санкцията – от 500 до 1000 лв., сега тя е от 100 до 300 лв..

Промените бяха импортирани в деня, в който „ Държавен вестник “ обнародва признатите към този момент промени в Закона за отбрана от домашно принуждение. Вносители са депутати от три парламентарни групи – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Първите имена под законопроектите са на Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски.

В претекстовете на вносителите е записано, че мотив за внасянето на промени са следващите случаи на принуждение над дами, най- фрапантния от които е издевателството в Стара Загора.

Депутатите от Правната комисия ще се произнесат и по наложеното от президента Румен Радев несъгласие върху измененията в Закона за правосъдната власт, с които се трансформира системата за инцидентен асортимент на арбитър по механизма за следствие на основния прокурор и се постановява спомагателен 6-месечен период за избор на нов състав на Висшия правосъден съвет.

Според президента този закон не способства за трайни и ефикасни промени в правосъдната система.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР