На Източния икономически форум президентът говори за това, което тревожи

...
На Източния икономически форум президентът говори за това, което тревожи
Коментари Харесай

Логиката на спецоперацията, съдбата на зърното и газа: Путин отговаря на неудобни въпроси

На Източния стопански конгрес президентът приказва за това, което тревожи доста хора в този момент

Пленарната сесия на Източния стопански конгрес беше разграничена на две елементи: първо Владимир Путин изнася съществена тирада, а по-късно модераторът на срещата (журналистът на телевизионния канал RBC Иля Доронов) може да задава въпроси. И нямаше тематики табу.

Въпросите към съветския водач се оказаха неуместни, само че той им отговори оптимално почтено:

Какво загубихме и какво спечелихме след стартирането на специфичната интервенция?

Нищо не сме изгубили и нищо няма да загубим. Да, има поляризация вътре в страната, само че това единствено ще е от изгода. Защото всичко излишно, нездравословно, което ни пречи да вървим напред, ще бъде отхвърлено.

Ние не сме почнали нищо във връзка с военните дейности, а единствено се опитваме да ги приключим. Военните интервенции започнаха през 2014 година, след преврата в Украйна, тези, които се пробваха да потискат личния си народ, подлагайки хората на геноцид в Донбас в продължение на осем години. Русия реши да отговори огледално, ние го направихме умишлено, всички наши дейности са ориентирани към подкрепяне на тези, които живеят в Донбас.

Как върви договорката за зърното?

Това, което виждаме е следващата нагла машинация, просто спекулация! Грубо и безочливо отношение към тези, поради които сякаш всичко това се правеше. Говорих с един от водачите на европейска страна и загатнах, че от 21 кораба със зърно единствено 2 са изпратени в разрастващите се страни.

Но в този момент към този момент има 80 кораба, а количеството храна за разрастващите се страни напълно не се усилва. Каквито си бяха колонизатори, такива си и останаха от вътрешната страна! Те мислят на първо място за личната си кожа, крият се зад ползите на разрастващите се страни, само че вършат всичко само в собствен личен интерес.

Тези документи за доставка не показват количеството храна, което би трябвало да отиде в разрастващите се страни. Всичко се правеше просто под претекст ползите на най-бедните страни.

Защо не се получава да се позволяват разногласията по кротичък път?

- Защото постоянно се нарушава интернационалното право. Сега мнозина споделят, че Русия нарушава интернационалното право. Смятам, че това безусловно не е правилно. Кой стартира войната в Ирак? Без никакви наказания на Организация на обединените нации. Кой унищожи Югославия, кой отприщи война в центъра на Европа, бомбардирайки Белград? В Ирак взеха, че разрушиха страната и това е! Либия беше смачкана - къде е същото това интернационално право?

Хартата на Организация на обединените нации приказва за правото на нациите на самоопределяне. Съдът за Косово реши, че част от страната, в случай че желае да се отдели, може да не пита центъра. Но по някаква причина това не се отнася за Донбас. Имат ли право на самоопределяне? Имат! Това е доказано от съда. Имаме ли право да признаваме републиките? Ние имаме!

Ако ги признаем, можем да сключим контракт за другарство, ние сме го сключили, той е утвърден. Трябва да оказваме помощ при експанзия, а тя е налице. И ние оказваме помощ. Това дава отговор ли на член 51 от Организация на обединените нации (там се приказва за правото на самозащита)? Трябва да помогнем на нашите съдружници. Ние го вършим. Ето една елементарна верига в цялостно сходство с интернационалното право.

Напразно ли строихме Северен поток-2?

Ние не строим нищо на вятъра. „ Северен поток 1 “ на процедура е затворен и всички споделят, че Русия употребява енергийни оръжия. Поредните нелепости и простотии! Ние доставяме толкоз, колкото нашите сътрудници са декларирали, че имат потребност. Заявката е подадена - изпълняваме. Дайте ни турбина, на следващия ден ще пуснем Северен поток 1. Нищо не дават! Те сами са създали нещата по този начин, че в този момент не знаят какво да вършат. Сами се закараха в санкционна задънена улица.

Не сме налагали наказания на " Северен поток 2 ". Те го направиха, под натиска на американците. И за какво натискат? Защото те самите желаят да продават - на баснословни цени!

Какво да вършим с рестриктивните мерки на цените на въглеводородите?

- Още едно непазарно решение. Всички административни ограничавания в областта на международната търговия водят единствено до повишение на цените. Случващото се на европейските пазари е резултат от работата на Европейската комисия. Ние настоявахме за дълготрайни контракти, обвързани с цената на петрола и нефтопродуктите. Но ни споделиха не. Трябва да се ориентира по спотовите пазари.

Аз персонално убеждавах Брюксел: не правете това. И тези, които добиват, и тези, които купуват, би трябвало да са сигурни в стабилността. 100 и 300 $ (за хиляда кубически метра - бел. ред.) бяха висока цена. Сега до 3000 евро цената е отлетяла. Сега желаят ограничение на цените с административни ограничения - нищо не може да се реши в стопанската система по административен път.

Какви са упованията от новия английски министър председател?

- Във Англия изборът на държавен глава е надалеч от демократичните правила. Премиерът се избира от спечелилата партия. Народът не взе участие в промяната на властта, а ръководещите имат свои настройки. Техен бизнес е по какъв начин да построяват връзки с нас. Нашата работа е да пазиме ползите си.

Какво да вършим с „ тесните “ места на Транссиб?

- Получихме 1,5 трлн. рубли по-малко заради тесните места на БAM и Tранссибирската автомагистрала. Спомням си едно заседание, на което преобладаваше гледната точка, че е мъчно да се чакат огромни размери на трафик - най-вече въглища - на изток в бъдеще. Сега виждаме, че позицията е била неправилна. Но нищо неприятно не се случи. БAM и Tранссиб се уголемяват - посредством възстановяване на диспечирането, посредством ново строителство. През идващите години ще увеличим размера на трафика с 40 милиона тона.

Икономиката мина ли дъното на спада?

- Правителството смята, че пикът на най-трудното е преминат. Инфлацията понижава – до 12% годишно. И наклонността е към задачата (4-6% инфлация) при започване на идната година. Безработицата е на минимално равнище - по-висока е във всички развити стопански системи. Публичните финанси се стабилизираха: федералният бюджет ще бъде формиран с остатък от 485 милиарда рубли, консолидираният бюджет с остатък от 1,5 трилиона рубли. рубли! Предричаха ни криза в стопанската система и Брутният вътрешен продукт. Спадът ще е 2-2,5%, а се очакваше доста повече.

Мръзни, мръзни, вълча опашко

Владимир Путин изясни какво ще създадем в отговор на опитите да ограничим цените на газа.

- Това няма да докара до нищо положително за тези, които вземат такова решение. Има контракти за доставка. Ще се вземат ли решения от политическо естество, които опонират на договорите? Да, просто няма да ги осъществим! Като цяло няма да доставяме нищо, в случай че е в несъгласие с нашите ползи. Няма да доставяме газ, нито нефт, нито въглища, нито мазут, няма да вършим нищо! „ Мръзни, замръзни, вълча опашко “, ще изречем ние.

Как властта построява връзките с бизнеса?

- Казвах: ще се набягате, с цел да защитавате ползите си. На някои от тях са блокирани сметки и яхти в чужбина. Предупреждавах - по-добре щеше да бъде да ги влагат в Русия! Нищо нямаше да бъде изгубено. Това е урок за всички. Говорих за това авансово - не тъй като съм по-умен, просто имам повече информация. Мнозина, осъзнавайки това, не държаха нищо на открито, а всичко в къщата. И се оказаха прави.

Какво мислите за тези, които отпътуваха да работят в Армения?

- Приветстваме всичко, което е в интерес на бизнеса. Ако в този момент е по-целесъобразно да работят там, дано работят. Армения не е непозната страна за нас. Можете да работите в Ереван и да живеете в Москва.

Вярвате ли на отчета на МААЕ за ЗАЕЦ?

- Да, МААЕ е виновна организация. Под натиска на страните, в които работят, те не могат непосредствено да кажат, че обстрелът идва от украинска територия. Но това е явно! Там има наши военни, какво, сами по тях ли ще стреляме? Бълнуване! Украинската страна основава заканите, за какво - не разбирам. За да притегли внимание към своята обстановка?

Жозеп Борел назова съветския режим фашистки…

- Просто дрънка, мели с езика си. Страхотен експерт е в тази област. Ако живееше в Испания през 30-те години и чуеше фамозната, сакраментална фраза в прогнозата за времето: „ Безоблачно небе над цяла Испания “ (това бе сигналът за преврата), щеше ли да вземе оръжие и на чия страна щеше да застане? На страната на пучистите и Франко или на законното държавно управление? Според мен - на страната на пучистите. Защото той към момента е на тяхна страна. Европолитикът ще бъде на страната на нацистите.

Какви полезности носи Русия на Украйна?

Ама те сами ще ви обяснят. Отидете в Донбас и попитайте хората, които живеят там - какви полезности пазят там? Те пазят родината си! Своята еднаквост, своята история и своите хора!

Не са ли доста медиите, затворили от края на февруари?

Водещият на пленарната сесия напомни, че през последните шест месеца в Русия са затворени 30 разнообразни медии, в това число " Новая газета ", чийто основен редактор е Нобелов лауреат. Много публицисти напуснаха Русия.

- Според мен Нобеловият комитет значително дезавуира и обезцени смисъла на Нобеловите награди в филантропичните науки. Отнасям се добре с всичките си сътрудници, имахме настоятелен връзки и с президента Обама. Но за какво той беше почетен с Нобелова премия за мир? Никога не съм приказвал за това, само че какво направи той в региона на отбраната на света? За какво приказваме?!

Които си потеглиха - да, те несъмнено се радват, че си потеглиха. Винаги са работили против страната ни. Преместиха се там със същата заплата. Просто обстановката принуждава да определиш своята позиция – те са решили да отидат в чужбина, да работят в антируски центрове.

Нашата задача е да разбираем на голямото болшинство позицията на управляващите. И голямото болшинство го поддържат.

Иван Сафронов е наказан на 22 години. Не е ли доста?

Журналистът беше и консултант на ръководителя на Роскосмос. Той печелеше освен от журналистическата си активност, само че и събираше материали и ги предаваше на разследващите служби. Контраразузнаването наблюдаваше, „ седеше “ на информационните канали. Съдът счете обвиняването за потвърдено. Доколко е заслужено от позиция на периода, не се ангажирам да осъждам. Ако основният прокурор реши, че наказването е прекалено, може да го апелира.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР