На изключително прелюбопитно факсимиле от вестник от преди близо 90

...
На изключително прелюбопитно факсимиле от вестник от преди близо 90
Коментари Харесай

Бой и кръв във варненско футболно зрелище от преди близо 90 години

На извънредно прелюбопитно клише от вестник от преди близо 90 години, се натъкна Varna24.bg . В него е разказана среща сред футболните тогава грандове " Владислав " и " Тича ". Интересното е, че и двата клуба са производни един от различен, а след 1945 година се сплотяват още веднъж като одобряват името " Черно море ".

Информацията по какъв начин е протекла срещата преди повече от 9 десетилетия е повече от любопитна, изпълнена с доста драма, комизъм, кръв и други неща. Завършва и многозначително: Накъде вървим?

Единственото, което ни води към времето на осъществяване на мача е наличието на трибуните на моряци от лекия крайцер Емден - немски военен кораб от Райхсмарине на Ваймарската република и по-късно Кригсмарине. След двата едноименни малки крайцера от 1909 и 1917 година, това е третият немски боен транспортен съд, който носи името на град Емден. Това е образователен кораб и по време на 7-ото му пътешестване - от 10 октомври 1936 година до 23 април 1937 година, посещава Каляри (Сардиния), Варна (България), Суецки канал, Цейлон, Тайланд, Япония, Китай, Суецки канал, Фалмут (Великобритания).

Това води до година 1936-та, когато е посетил Варна и неговите моряци са участвали на футболния спектакъл. Тогава първенец става " Славия " -София, а " Тича " -Варна е вицешампион. " Владислав " пък е бил заловен в крачка - употребявал е нередовно картотекиран състезател и е бил изваден от шампионата.

O tempora, o mores (О времена, о нрави), както е възкликнал Цицерон!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР