На историческия 22 септември 1908 година в старопрестолния град Търново

...
На историческия 22 септември 1908 година в старопрестолния град Търново
Коментари Харесай

Иван Кънчев: България извоюва своята независимост без финансови и човешки щети

На историческия 22 септември 1908 година в старопрестолния град Търново с манифест е оповестена независимостта на българската страна. След този исторически важен акт пред България се откриват нови благоприятни условия за стопански и културен прогрес. Колко е скъп за нас като българи този ден, попитахме Иван Кънчев, действен шеф и създател в уеб страницата: " На първо място желая да благопожелавам днешния празник на всички наши слушатели. Ако би трябвало да определим днешния ден с една дума,  би било мъчно, а и не е належащо.
На 22 септември, персонално за мен, кулминират десетилетните старания на българското общество да се бори за своето обединяване. Всички знаем, че войните за национално обединяване стартират единствено 4 години след 1908 година с Първата Балканска война.

Този акт, с който един път вечно България извоюва своята самостоятелност, е доста важен, тъй като отваря пътя на българското общество, на българската страна да се бори за своето национално обединяване, посредством пътя на войната, тъй като преди 100 години такива са били действителностите.

Случаят с 22 септември е по-интересен, тъй като е по-голям, най-малко за мен персонално, от другия празник - 6 септември, като тези събития не би трябвало по никакъв метод да бъдат противопоставяни.

На процедура България извоюва своята самостоятелност без финансови и човешки вреди. Има и обстоятелства, които не са толкоз известни.  Дори има и историци, които не са наясно какво тъкмо се е случвало тогава.

Наясно сме, че независимостта е предшествана от доста дипломатически " совалки ", в това число и на българския княз тогава Фердинанд. Няма информация, съответни мемоари или сведения какво тъкмо са говорили по време на тези диалози.

В днешно време не мога даже да си показва обществото ни обединено, тъй като, в случай че спрем 10 инцидентни минувачи по улицата с въпрос към какво би трябвало да се стреми България, всеки ще отговори нещо друго ", добави Иван Кънчев.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР