На имотния пазар в България се очертават интересни промени. Цените

...
На имотния пазар в България се очертават интересни промени. Цените
Коментари Харесай

Цените на жилищата спряха своя възход, но наемите тръгнаха нагоре

На имотния пазар в България се обрисуват забавни промени. Цените на жилищата стопираха своя напредък, само че наемите потеглиха нагоре.

В есенните месеци на 2022 година стана ясно, че наемите в София са излезли от продължителния застой, в който влязоха поради коронавирус рестриктивните мерки. Още през август компанията " Хоумхийд " (Homeheed), която следи уеб страниците за недвижими парцели и обобщвава данните, разгласи, че за първи път от 2018 година междинният наем за двустайните жилища е надминал 700 лева месечно, а за тристаен - 1000 лв..

И други компании от сектора удостоверяват наклонността.

Докато през януари 2022 година междинният наем за двустайно жилище е бил 620 лева, година по-късно към този момент е 760 лева, демонстрират данните на Antre. " Това прави 23% нарастване. Подобно е раздвижването и при тристайните, където сега цената е била към 900 лева преди година, а в този момент е 1100 лева ", показва Александър Гергов, съучастник в брокерската организация.

" В южните квартали на столицата, които са най-предпочитани, мъчно се намира двустайно жилище под 750 лева, а в случай че наемателят е по-взискателен, бюджет към 850 лева е добра насочна точка. През януари пуснахме два едностайни жилището за 600-700 лева месечно, и двата си откриха обитатетели в същия ден, като имаше над 10 претенденти за огледи, споделя Гергов в собствен разбор за имотния пазар.

В София обичайно най-високи са наемите в центъра - в регионите " Оборище ", " Изток ", " Лозенец ", към Южния парк. На другия полюс са квартали в периферията като " Овча купел ", " Люлин ", " Обеля, " Надежда ". Разбира се, занемарено жилище в някой от най-желаните региони може да е с по-нисък наем от апартамент в краен квартал, който е хубаво обзаведен и се намира на комфортно място.

Фактори

След отшумяването на пандемията, която изпрати доста хора да работят и учат от у дома, наемният пазар претърпява подем и търсенето пораства. Освен това стартира повишаване на лихвите и ипотечните заеми към този момент не наподобяват толкоз привлекателни. По тази причина и поради общата икономическа картина, белязана от висока инфлация, от ден на ден хора преценят, че сега е по-изгодно да наемат, а не да купуват и изплащат жилище.

Пазарът на труда е много " гладен " и многолюден и това подхранва търсенето на квартири. В същото време от ден на ден притежатели на жилища и къщи се преориентират от дълготрайни контракти с наематели към краткосрочно настаняване на туристи - защото вторият вид е по-доходоносен.

" Доста дълго цените на жилищата се покачваха с по-бързи темпове по отношение на наемите, само че в последната година има смяна. Принос има включването на нови участници – главно украински жители, които катализираха пазара. Освен това на наемния пазар се върнаха и студентите, които към този момент не се образоват онлайн. И краткосрочното отдаване на наеми се върна към предковидните равнища, а това дава отражение и върху пазара на дълготрайните наеми ", разяснява Добромир Ганев, ръководител на Националното съдружие за недвижими парцели. подред Ганев бързото възобновяване на наемния пазар и повишаването ще продължат.

Ако няма някакви значими промени в икономическата среда, наемите евентуално ще продължат да порастват гладко, като е допустимо годишно повишаване в границите на 10%, считат брокери.

" Преливане "

Качването на банковите лихви и инфлацията, която бърка все по-дълбоко в домакинските бюджети, основава нова наклонност, която брокерите считат, че ще се задълбочи. Кандидат-купувачите ще търсят нещо доста преференциално или напряко ще замразят проектите си за покупка, на хора, които са се сдобили с жилище с заем, само че изпитват компликации с заплащането на вноските, може да се наложи да продадат парцела.

Нова мода

В момента има първи проблясъци на нова за България мода - строителство на здания, предопределени особено за отдаване чартърен - Build To Rent. Това е бизнес, който от дълго време се развива в Съединени американски щати и Западна Европа. В Съединени американски щати близо 26 млн. жилища са благосъстоятелност на подобен вид вложители - рентиери. И в София към този момент има такива здания.

" Прогнозите са, че строителството на жилища за отдаване чартърен ще нарасне. Една от аргументите е бързото повишаване на парцелите. Възможно е в идващите години те да станат по-недостъпни и да се усили броят на живеещите чартърен. Някои вложители към този момент оферират изцяло обзаведени жилища в комплекси с положителни условия за живот, включващи пространства за взаимна работа, фитнес зони, заведения за хранене и зелени площи ", написа Expert.bg.

Такъв вид жилища са комфортни за мениджъри, които идват в България за няколко месеца. Те не желаят да купуват жилище, само че държат да живеят в добре обзаведен и необятен краткотраен дом. Качествените жилища чартърен са привлекателни и за преди малко приключили студенти с добра специалност и финансови благоприятни условия, само че към момента не решили дали желаят да живеят у нас или в чужбина.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР