На хората ни е удобно да вярваме в конспирации и

...
На хората ни е удобно да вярваме в конспирации и
Коментари Харесай

Какво означава магическо мислене и как може да ни навреди

На хората ни е комфортно да имаме вяра в конспирации и ние го назоваваме „ “. Това съобщи за Радио „ Фокус “ – Варна проф. доктор Христо Кожухаров, началник на Катедрата по психиатрия и клинична логика на психиката към Медицински университет – Варна и шеф на профилирана Клиника в УМБАЛ „ Св. Марина “. Проф. Кожухаров изясни, че на хората им е по-лесно да имат вяра, в това, че да вземем за пример Ванга е предсказала всичко, което се е случило на света, комфортно е да се има вяра, че Христо Ботев не е бил погубен, а е живял дълго и други теории, които не лежат на обстоятелства.
„ Това е едно незадълбочено мислене, което както споделих ние назоваваме магическо . То не лежи на рационални основи, а на прочувствено мислене. То е обосновано от желанието на хората да има неща, които са необясними, само че и които ние можем по някакъв метод да предвидим. Например доста хора избират да вървят на екстрасенси, за решение на даден проблем, а не посещават психолог, който действително може да им помогне.
 Безпорядъкът вкъщи приказва за психически проблеми Безпорядъкът вкъщи приказва за психически проблеми
Редът или хаосът в живота са самобитно огледало на протичащото се във вас, с вашите мисли, стремежи, цели и страсти. Ето за какво, в случай че желаят...
Това е една страна на нещата, само че другата виновност е и в нас експертите. Години наред психиатрията стои на едно място, не се откриват аргументите за доста заболявания, нито пък окончателно лекуване за доста болести и от това следва появяването на антипсихиатрията и отричането. Именно тук е нашата роля – да даваме повече информация на хората, да знаят, че не би трябвало да се плашат от нас.
Ето, през вчерашния ден имах подобен случай. Обажда се пациент и аз изяснявам, че не одобрявам в частния си кабинет, само че в случай че желае постоянно може да ме посети в болничното заведение. И знаете ли, какво ме попита, без значение, че прегледът е същия и още веднъж ще бъде извършен от мен – попитаха – ами ще ме регистрирате ли в болничното заведение? И приказваме за пациент с тревожно-депресивно положение. Т.е. даже интелигентите хора мъчно вършат разлика сред другите положения и на напред във времето излизат тези първоначални страхове, да не би инцидентно да ги записваме в болничното заведение, да имат жълта брошура, да не съумеят да си намерят работа или пък да не могат да се оженят “, сподели още проф. Христо Кожухаров.
Той изясни, че поради прекомерно огромното доверие на българите към „ дарбите “ на разнообразни не един път при него са стигали хора, които след дълго циркулиране по такива експерти, които съществено са си навредили, в желанието си да избягат от обзор при здравно лице.
„ Не един подобен случай имам в практиката си, Много хора са влошили положението си, след дълго циркулиране по екстрасенси и надлежно са си навредили. Пак споделям – аз не мога да обясня необяснимото и несъмнено има хора, които имат такива благоприятни условия, само че те са единици, а и техните благоприятни условия също имат граници.
 Неврози от натрапчиви положения, уплахи, меланхолия или по какъв начин пандемията ни побърка Неврози от натрапчиви положения, уплахи, меланхолия или по какъв начин пандемията ни побърка
Миене на ръцете на всеки час е обсесивно-компулсивно разстройство, страхът от тълпи и публични места се отнася към агорафобиите, да с...
Лошото е, че всеобщо се идеализират тези експерти по паранормалното. Забелязал съм, че българите са склони да не съблюдават това, което им се изписва от обичайна медицина, а са склони да съблюдават бабини деветини, като да вземем за пример да заровят нещо си някъде, да държат водата топла тъй като по този начин би трябвало и всякакви такива неща, които за мен са необясними.
Точно тази бездейност и елементарност на нещата, в композиция с ходенето при екстрасенси, които знаят всичко, в комбиниране с непълното развиване на класическата медицина, води до ситуацията, в което сме “, сподели в умозаключение проф. Кожухаров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР