На Хелоуин Службата на националните паркове на САЩ публикува странно

...
На Хелоуин Службата на националните паркове на САЩ публикува странно
Коментари Харесай

Службата на националните паркове на САЩ моли своите посетители да не облизват жабите

На Хелоуин Службата на националните паркове на Съединени американски щати разгласява необичайно предизвестие във Фейсбук: „ Моля, въздържайте се от олизване. “

Облизване на какво тъкмо? Ами не на друго, а на колорадската крастава жаба (Incilius alvarius, на главната фотография горе), една от най-големите в Северна Америка – и такава, която отделя мощен токсин, задоволително мощен, с цел да убие куче.

 Logo of the United States National Park Service

Както оповестява The New York Times, надрусването очевидно е толкоз интензивно, че някои хора са почнали да назовават ​​токсина „ молекулата на Бога “, защото самото преживявване се оприличава от изпиталите го на мощно религиозно. Други споделят, че токсинът е рискова отрова, която може да навреди на човек необикновено доста – или даже да го убие.

Твърди се, че секретите на краставите жаби към този момент са се трансформирали в нещо като стока/услуга на избрани места – да вземем за пример, някои по-екстравагантни хотели и курорти оферират на клиентите си късмет да изпитат ярките му халюциногенни резултати. И от време на време купувачите харчат хиляди долари, с цел да обхванат токсичния секрет и да получат преживяването, което нормално продължава от 15 до 30 минути.

Хората обаче заплащат не за самия секрет на жаба, а по-точно за съответно вещество, намерено в него: 5-метокси-диметилтриптамин (5-MeO-DMT). След като жабите отделят токсина като предпазен механизъм, дейното вещество може да бъде извлечено, изсушено на кристали и изпушено, с цел да се доближи до надрусването.

Според списание Smithsonian, веществото не се намира единствено в секрецията на този тип крастави жаби. Той също по този начин се открива и в растителни типове и някои гъби, като жълтата мухоморка или Amanita citrina.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР