На фона на тежките изпитания пред медиците в България, тази

...
На фона на тежките изпитания пред медиците в България, тази
Коментари Харесай

Д-р Алиоски за спасената бременна жена с инсулт: Най-големият стрес беше, че става дума за двама пациенти

На фона на тежките тествания пред медиците в България, тази седмица научихме за още едно лекарско мъжество. В Университетската болница " Св. Анна " избавиха жена с исхемичен инсулт, бременна в петия месец.

Един от лекарите, които вземат участие в незабавната интервенция, доктор Нурфет Алиоски показа, че тази обстановка е била голям стрес за всички в екипа, избавил 34-годишната пациента.

Д-р Алиоски е шеф Отделение по ендоваскуларна неврохирургия в „ Света Анна “. 92 година идва от тогавашна Югославия и следва и специализирах в България. Казва, че със страната ни го свързва неговата брачна половинка и по тази причина е останал тук.

Той изясни, че с помощта на бързата реакция на лекарите в незабавното поделение и брачният партньор, който вижда признаците на жена си, които включват загуба на диалект и некадърност да си движи крайниците, всичко е минало сполучливо.

Най-сложното беше при осъществяване на процедурата, че става дума за двама пациенти – плода и майката, добави Алиоски.

Той изясни, че скоро дамата ще бъде изписана, само че ще бъде под наблюдаване, тъй като към момента не се знае главната причина за инсулта.

Той обърна внимание, че пациентите с сходни проблеми постоянно се водят на 24 час или даже 38-мия.

„ Лечението на исхемичния инсулт е на два стадия - доболничен и болничен. Доболничният е доста значим, тъй като там се губи доста време във връзка с разпознаването на правилата на болестта. Основният тест е бърз тест – диалект, лице и придвижване на крака “, изясни лекарят.

Важно е да се пристигна в болница до 6 час, с цел да се извърши процедурата в точния момент, добави експертът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР