На фона на търговското напрежение и на неяснотите около BREXIT

...
На фона на търговското напрежение и на неяснотите около BREXIT
Коментари Харесай

Силната валута - поредното лошо знамение за еврозоната

На фона на комерсиалното напрежение и на неяснотите към BREXIT пазарът продължава да асимилира сигналите от Европейската централна банка след формалното заседание на управителния й съвет на 6 юни във Вилнюс. Еврото се приближи до 1.13 щ. $, откакто пазарите бяха разочаровани от посланието на шефа на Европейската централна банка Марио Драги - някои пазарни специалисти чакаха то да съдържа по-щедри обещания за по-нататъшно разхлабване на банковата парична политика и даже за ново намаляване на лихвите.

Силната единна европейска парична единица би била идващият огромен риск за европейските скъпи бумаги, считат валутните стратези на "Сосиете женерал ". Компаниите, чиито бумаги са включени в Европейския борсов показател Euro Stoxx генерират съвсем 60% от облагите си отвън блока на еврото (17% от Съединени американски щати и останалите - от други държави). А това ги прави изключително чувствителни към съотношението евро/долар. Поевтиняването на единната европейска валута преди да се задейства програмата за парични тласъци удари мощно рамо на финансовите резултати на компаниите от района, а подемът му през 2017-а бе една от аргументите за прекратения напредък на доходността за акция през 2018-а, показват специалистите на френската банка.

Според специалистите на "Сосиете женерал ", от позиция на покупателната си мощност еврото е надалеч под равновесната точка на обменния си курс към зелените пари, който сега е 1.37 щ. $ за едно евро. Банковите икономисти чакат котировка от 1.16 $ за едно евро до края на 2019-а и закъснение на щатския стопански напредък, както и криза, която ще настъпи в интервала сред началото и средата на 2020-а.

Федералният запас към този момент открехна вратата за лихвени съкращения, ако стопанските вероятности пред Щатите залинеят. Други централни банки през седмицата също направиха крачка към по-щедри парични политики. Резервната банка на Австралия намали на 4 юни лихвените си проценти за първи път от три години насам, Индия също намали главната си рента на 6 юни, а в Япония се чакат нови парични тласъци.

Именно това е повода за разочарованието на вложителите от изказванията на Драги. Всъщност, президентът на ЕЦБ е занаятчия на ефектните изяви и постоянно съумява да разпръсне магическа мъгла върху на процедура неутрални решения за паричната политика. На конференцията след края на съвещанието на банковия директорски съвет на 6 юни той даже се появи със светлосинята си връзка, която най-често носи при непредвидени прояви на мощна парична поддръжка и постоянно съумява да потисне порива за растеж на еврото. Този път обаче единната европейска валута се увеличи, макар че Драги отхвърли изрично каквито и да било желания към нарастване на лихвените проценти на еврозоната. Той даже удостовери, че те ще останат на сегашните си нива най-малко доникъде на 2020-а - много по-дълго от в началото хипотетичния краен период - до края на 2019-а. Разочарованието пристигна от обстоятелството, че вложителите чакаха от ЕЦБ да обещае лихвени намаления или нов кръг от покупки на облигации, с цел да стабилизира пазарите. Или, както заключи Волфганг Бауер - управител на фондове в M&G Investments, Драги "този път не излезе да "гърми " с огромната си вербална базука, а извади доста по-дребен диаметър ".

Разбира се, шефът на ЕЦБ никога не изпрати подправен сигнал, нито носеше неправилната вратовръзка. Просто пазарите прекалиха с упованията си. Лари Хатъуей - основен икономист на капиталовата къща GAM - показва, че "и Федералният запас, и ЕЦБ реагират на доказателства, а не на пазарни капризи. А събитията и в Европа, и в Съединени американски щати обрисуват наклонност към напредък. Докато вложителите наподобява желаят да повярват, че намаляване на лихвите ще поддържа фондовия пазар - мнение, което не съответствува с ролята, която централните банки считат за собствен приоритет ".

Пазарите на фючърсни договори се вкопчиха в концепцията, че Федералният запас ще скочи в отбрана на фондовите тържища и вложителите към този момент вкарват в пазарните оценки намаляване на лихвените проценти през тази година - незабравим завой от предходните им предвиждания за най-малко две покачвания през същия интервал. Щатската централна банка може да си разреши и понижение на лихвите, и парични тласъци, което да отслаби в допълнение $. Докато ръцете на ЕЦБ са вързани: раздут баланс вследствие на проточилата се четири години стратегия за покупка на активи, нулева рента за рефинансиране и негативен действителен лихвен %.

Все отново, европейските банки получават подучване. ЕЦБ даде обещание да им помогне с на ниска цена рефинансиране посредством нов кръг от дълготрайни заеми (TLTRO) от септември - изискване, което за малко увеличи цените на акциите на играчите от бранша. Въпросните заеми ще бъдат отпускани в началото при главната рента на рефинансиране плюс 0.1%, а след това могат да паднат до депозитната рента плюс 0.1 %. Да напомним, че главната рента за финансиране остава 0%, а депозитната - минус 0.4 %. Освен това европейските парични стратези потвърдиха готовността си за деяние в поддръжка на стопанската система на еврозоната, поради проточилия се интервал на неустановеност и растящата опасност от протекционизъм.

Анализатори на "Ситигруп " считат, че посланието на ЕЦБ е относително отрицателно, само че ще помогне на кредиторите от Испания и Италия да покачат облагите си. А това ще е последният подарък на Драги, който би трябвало да освободи креслото си в края на октомври, а към момента не е известно името на наследника му.

Еврото продължи възхода си на 7 юни след публикуването на разочароващи данни за трудовия пазар в Съединени американски щати. На трудов контракт през май са били назначени нови 75 хиляди служащи (без селскостопанския сектор) - много под жестоко 100 хиляди на месец, нужни за поддържането на растежа на трудовата претовареност измежду трудоспособното население на страната. Очакванията на икономистите бяха за 185 хиляди нови работни места. Безработицата остава 3.6% - най-ниската за последните 50 години.

Ръстът на надниците също разочарова - той е шест цента на час или нарастване с 0.2%, тъкмо колкото и през април. Това е неприятна вест за инфлацията, която паричните стратези се борят да докарат до 2% годишно.

Клонът на Федералния запас в Атланта предвижда 1.5% годишен растеж на Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие след 3.1% през първото.

Тези данни качиха еврото на 1.3 щ. $ и в късния следобяд на 7 юни то се разменяше против 1.1320 щ. $. С това достижение от най-общо 1% седмичен растеж към зелените пари единната европейска валута приключва най-успешната си седмица от края на септември 2018-а.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР