На фона на спада на цените на жилищата в доста

...
На фона на спада на цените на жилищата в доста
Коментари Харесай

София изпреварва Ню Йорк и Лос Анджелис и е в топ 10 на най-бързо растящите жилищни пазари в света

На фона на спада на цените на жилищата в много европейски градове (Берлин, Амстердам, Мюнхен, Копенхаген и др.) след покачването на лихвените проценти, то нашата столица София остава в топ 10 на най-бързо растящите цени на жилищните пазари в света. Това демонстрират данни от отчета на консултантската компания  за третото тримесечие на 2023 година.

София попада на 9-то място от 107 града в света с годишен растеж цените на жилищата от 8,8%. Преди нас се подреждат градове като Варшава (10,6%), Атина (12%), Загреб (14%), Дубай (18%). На първо място с впечатляващ растеж от 102,7% е Анкара, а Истанбул е на второ със 77% годишен растеж при цените.

Като цяло по-голяма част от градовете включени в изследването демонстрират растеж на цените на годишна база - 71 града са означават повишаване.

Любопитен факт обаче е, че макар застоя на покупко-продажбите в града и като цяло у нас, София изпреварва по растеж на цените на парцелите огромни международни административни центрове като Лос Анджелис, където растеж е 5,3 на 100 на годишна база, Ню Йорк (6,3% ръст), както и Осака и Токио, които регистрираха растеж от по 5,9%.

Далеч зад столицата ни по този индикатор остават и европейски градове като Будапеща (1,2%), испанската столица Мадрид (4,7%), Милано (3,8%), Барселона (4,7%) и доста други.

Спад на западните европейски пазари

Покачването на лихвените проценти донесе много промени на жилищните пазари в Западна Европа. Пазарът в Германия от месеци наред е в крах, което подкопава и стопанската система до известна степен. Редица строителни бизнесмени обявиха, че не могат да поемат нови поръчки и замразиха настоящи, като имаше и банкрути. Цифрите от отчета ясно сочат спадът на пазарите. В Берлин годишният спад на цените на парцелите е 5,1% през третото тримесечие. В Мюнхен се регистрира спад от 7,1%, а в Кьолн - 7,1%.
 Най-скъпо продадените парцели в София през 2023-а на база действително подписани покупко-продажби
Най-скъпо продадените парцели в София през 2023-а на база действително подписани покупко-продажби

Кои са най-скъпите квартали на столицата?

Другите градове с по-сериозен спад са Хамбург (7,9%) и Франкфурт (10,1%)

Средният годишен растеж на цените в градовете в класацията през третото тримесечие на 2023 година е 2,3% от 1,6% през второто. На тримесечна база е регистриран растеж от приблизително 0,9% или трето следващо тримесечие на позитивен напредък.

Основните аргументи за растежа съгласно специалистите, съставили отчета: незадоволително предложение, растеж на заплатите по-голям от този на инфлацията, повече спестявания на семействата и лимитирано ново строителство. Тези фактори са причина за поддържане на цените каквито са в този момент.

Ще има няколко фактори, които ще предотвратят възобновяване на жилищния пазар, като измежду тях е по-високите вноски за ипотеката. Въпреки че ипотечните лихви се чака да намалеят през 2024 година, цената на дълга ще се остане доста по-висока, спрямо равнищата от преди пандемията. Този фактор ще понижат още достъпността.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР