На фона на сериозното политическо оживление по енергийната тема в

...
На фона на сериозното политическо оживление по енергийната тема в
Коментари Харесай

Експерти в спор: Ще мине ли „Турски поток” през България и ще има ли Втора атомна

На фона на сериозното политическо раздвижване по енергийната тематика напоследък, въпросите „ Ще бъде ли България част от „ Турски поток” и „ Ще се осъществя ли планът за АЕЦ „ Белене” не получиха еднопосочен отговор от специалистите в студиото на „ Тази сутрин”.

И проф. Атанас Тасев, и Васил Начев дадоха голям брой причини в поддръжка на изцяло противоположните си отзиви.
Комерсант: През 2020 година „ Турски поток ” влиза в България Само в България разширението на директните мощности ще коства 1.63 милиарда $
Според Начев у нас има „ необяснима еуфория” след вчерашната обява в „ Комерсант”, от която се подразбира, че към този момент е решено трасето на газопровода да мине през България. По думите му в текста на никое място не се приказва нито за постоянно споменавания от нашите ръководещи газов хъб, нито за това тръбата да извършва изискванията на Третия енергиен пакет на Европейски Съюз (т.е. например инфраструктурата да е отворена и за снабдители отвън „ Газпром”).

„ Всички диалози, които са водени, са на политическа основа. Политиците приказват каквото си желаят, тъй като те в никакъв случай не плащат”, акцентира той и попита, на този декор, какво ще прави България във връзка с загубите от прекъсването на остарелия директен газопровод.

Според Тасев, обаче, вчерашната публикация е част от обичайните стъпки на съветската енергийна дипломация. Той добави, че стотиците милиони, които България е трябвало да получи за остарялата тръба, в този момент могат да бъдат инструмент за приемане на по-добри условия за пренос.
Рестартът на АЕЦ „ Белене ” – с нови разрешителни от Брюксел Проектът за Втора атомна още веднъж може да се окаже в задъдена улица, предизвести евродепутатът Светослав Малинов
Двамата специалисти се разминаха и по тематиката за „ Белене”. Проф. Тасев акцентира, че планът е минал стрес проби и при повишените условия след случая с „ Фукушима”. По думите му това значи, че нова екооценка може да бъде осъществена в съкратени периоди.

Начев обаче е на мнение, че издаването на нови разрешителни от Брюксел ще забави плана в допълнение и към този момент шансът за намиране на стратегически вложител е най-малък.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР