На фона на съобщенията, че Китай разширява възможностите си за

...
На фона на съобщенията, че Китай разширява възможностите си за
Коментари Харесай

Шпионски игри - къде се намира Китай в разузнавателната надпревара

На фона на известията, че Китай уголемява опциите си за електронно подслушване в Куба - нещо, което Пекин отхвърля, китайската мрежа за военно наблюдаване има да извърви още дълъг път, с цел да се изравни с мащабите и обсега на Съединени американски щати и техните съдружници, безапелационни са анализатори в региона на защитата и разузнаването пред Reuters.   Сигнално разузнаване    Петима анализатори в региона на защитата и разузнаването и четирима дипломати, интервюирани от новинарската организация, споделят, че огромните военни интервенции, даже в спокойно време, изискват огромни акции за засичане на връзки и електронни предавания, които са част от по този начин нареченото сигнално разузнаване - SIGINT.    Те могат да бъдат ориентирани както към диалози сред военни командири, по този начин и към връзките на балистична ракета с командния ѝ център или микровълнов продан сред спътник и наземна станция. Целта на сходни акции е генерирането на информация, която може да бъде употребена против съперниците в даден спор.   

Дори и връзките да не могат да бъдат декодирани, следенето на размера и времето на сигналите единствено по себе си може да обезпечи жизненоважна разследваща информация, настояват специалистите. Още повече, че радарите и оборудването за заглушаване също основават електронни подписи, които могат да бъдат уловени. 
Не на последно място, макар че оптичните кабели и мрежите за мобилни телефони усложняват SIGINT напъните, военните към момента постоянно споделят по радиочестоти.    Големите армии разполагат с кораби, самолети за наблюдаване, спътници, а от време на време и подводници, способни да събират такива сигнали, само че наземните станции са тези, които уголемяват същински обсега и обсега на една страна. Съединените щати и техните съдружници да вземем за пример разполагат с обширна световна мрежа за военно наблюдаване, съсредоточена към подслушвателните пунктове на групата " Пет очи ", включваща Съединени американски щати, Англия, Канада, Австралия и Нова Зеландия, и дългогодишното военно наличие на Съединени американски щати в Индо-тихоокеанския район, в това число обекти в Тайван, Гуам и Диего Гарсия, английска територия.   Защо в Куба?    Станцията в Куба е значима за Народноосвободителната войска по няколко аргументи. Тя слага в обхват източното крайбрежие на Съединени американски щати, в това число военните и гражданските галактически изстрелвания във Флорида и няколко огромни армейски и военноморски бази.   

В същото време близостта на Куба до екватора може да улесни наблюдението на геостационарни военни спътници, споделя един от източниците на Reuters. Тя би могла също по този начин да помогне на Китай да следи развиването на сателитната мрежа Starlink на SpaceX - информационен инструмент, който украинските сили употребяват необятно в спора си с Русия. 
Карл Тейър, професор в Академията на австралийските отбранителни сили към Австралийския народен университет, на собствен ред разяснява, че въпреки Китай да има да извърви дълъг път, с цел да настигне Съединени американски щати и техните съдружници, станцията в Куба отваря нов фронт в съперничеството в региона на SIGINT.    Освен опциите за наблюдаване, огромното и непрекъснато наличие в Куба " е значим знак, който се намира тъкмо под носа на Съединени американски щати и отразява световните упоритости на Китай ", споделя той.   Какво има Китай?    Анализатори в региона на защитата и дипломати, които наблюдават военната рационализация на Китай, споделят, че Пекин разполага с огромни подслушвателни пунктове в континенталната част на Китай и на остров Хайнан, само че че по-широките му световни интервенции остават в развой на разработка.   

Според изследване на Международния институт за стратегически проучвания в Лондон (IISS) от 2018 година, откакто през последното десетилетие Китай си възвърна и укрепи редица противоречиви рифове в Южнокитайско море, той е построил нова инфраструктура за SIGINT, достигаща надълбоко в Югоизточна Азия. Пекин ръководи лична система от световни навигационни спътници Beidou и разполага огромни кораби за галактическо следене в Индийския и Тихия океан, както и по-малки плавателни съдове за морско наблюдаване и самолети за ранно предизвестие.  
Според проучването на IISS Military Balance Китай експлоатира 207 спътника, в това число 86 за SIGINT и интервенции за ранно предизвестие. В отчета на Пентагона за китайската войска от 2022 година пък се споделя, че корабите за следене се ръководят от разширяващите се Сили за стратегическа поддръжка (SSF) на страната, които могат да наблюдават изстрелването на балистични ракети и спътници. SSF разполагат с проследяващи и командни станции и в Намибия, Пакистан и Кения, както и в Аржентина, излиза наяве още от отчета.    Но, споделят специалистите, до момента в който Китай построява световна мрежа за военно разузнаване, той не разполага със система от съюзи и партньорства по сходство на Съединени американски щати, които да подкрепят напъните му за дискретно наблюдаване.   

Други евентуални локации 
В изявление в понеделник държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен не се показват други страни, за които да има информация, че Китай обмисля да ги трансформира в подслушвателни пунктове, само че някои западни дипломати не изключват напън за слагане на нови уреди в южната част на Тихия океан и в Индийския океан. В отчета на Пентагона са посочени 14 страни, в които Китай " евентуално е обмислял " да построи военни логистични уреди, в това число Мианмар, Шри Ланка, Танзания и Ангола.     " Тази наклонност единствено ще се ускорява около устрема за световен обсег на Китай ", споделя основаният в Сингапур анализатор в региона на защитата Александър Нийл. " Навсякъде, където Китай открива своя боен отпечатък, ще основава нов потенциал за SIGINT. "        
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР