На фона на санкциите търговията на Русия с още един

...
На фона на санкциите търговията на Русия с още един
Коментари Харесай

Русия е готова да предложи на Африка най-ценното

На фона на глобите търговията на Русия с още един сътрудник, африканския, се раздвижи. Самият континент е доста хетерогенен и с някои страни не е належащо да се търгува, а да им се оказва помощ. Русия е подготвена да направи и двете. Как Русия стартира да продава повече в Африка и какво ще помогне за развиването на икономическите връзки?

Въпреки глобите растежът на търговията на Русия с африканските страни през 2022 година набъбна до 18 милиарда $, а през първата половина на 2023 година набъбна с още 35%. Това съобщи съветският президент Владимир Путин на среща с ръководителя на Африканския съюз, президент Коморските острови Азали Асумани и ръководителя на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат.

Русия и африканските страни ще удвоят търговията си през идващите четири години, сподели Бенедикт Орама, президент на Африканската експортно-импортна банка ( “Афрексимбанк ”).

Две са главните насоки за развиване на търговията с африканските страни. Първата е износът на храни. Втората е износът на съветски въглеводороди. Русия съобщи, че е подготвена да разшири и двете посоки, както и да развие въздушните връзки с Африка.

През последните две години Русия е нараснала износа на нефт, гориво и полутечен природен газ за африканските страни с 2,6 пъти, сподели Владимир Путин на срещата. „ Повече от 30 перспективни енергийни плана с съветско присъединяване в 16 африкански страни са в разнообразни стадии на развиване “, добави съветският водач.

„ Увеличаването на доставките главно на петрол и нефтопродукти стана поради Северна Африка, които сами създават и преработват петрол. През втората половина на годината и откакто нашият нефт и петролни артикули бяха неразрешени в Европа, те започнаха да купуват съветски нефт с отстъпка и да изнасят петрола си в същата Европа. Изнасяха се и петролни артикули от съветски нефт, защото това е позволено. Египет, Либия, Алжир и Мароко купуват нашия нефт, с цел да заредят своите рафинерии. Тъй като те изнасят петролните си артикули в Европа, те купуват съветски подготвени петролни артикули за вътрешния пазар “, споделя Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност. Известно е също, че сходни схеми се употребяват от Китай и Индия.

Едва ли си коства да се разчита на по-нататъшен напредък на износа към страните от Северна Африка, които имат личен нефт и пречистване на нефт.

Но има и втори вид покупател в Африка - това са африкански страни, които вземат съветско гориво (дизел и мазут) за себе си, тъй като това е една от най-хубавите предложения на международния пазар, също така нямат лични рафинерии.

Но размерът на покупките от такива страни въпреки всичко не е доста огромен, защото в Африка като цяло ситуацията с дейно търсене е много неприятно. В множеството случаи те просто не могат да си разрешат огромни количества. От друга страна, тези страни имат капацитет за напредък на износа. Но това изисква и старания от страна на съветската страна за завземане на нови пазари на африканския континент. „ От десетилетия даваме целия си нефт на търговците, които към този момент са го разпределили на самите пазари. Подобна скица имаше и за петролните артикули. И в този момент би трябвало независимо да достигнете до крайния консуматор, да намерите огромна африканска компания, да установите контакт, да подпишете контракт. По-трудно е. Когато Русия трябваше всеобщо да пренасочи своя нефт и петролни артикули към други пазари, тогава, несъмнено, беше по-лесно да се договаря с такива огромни купувачи като Индия. Само тя в действителност пое всичко, което преди този момент доставяхме на всички европейски страни като нефт. Отнема повече време и предпочитание за търговия, с цел да се провеждат доставки на дизел и мазут за Африка. С течение на времето, мисля, нашите компании ще имат предпочитание - и броят на купувачите на нашето гориво за лична консумация на африканския континент ще пораства ”, счита специалистът.

Що се отнася до доставките на ВПГ, това към момента е безценен тип гориво за африканските страни и те избират по-евтината опция – въглищата. Трудно да се откажат и от петролно гориво, защото тук няма по-евтина опция. Освен това на африканския континент на практика няма инфраструктура за приемане на ВПГ.

Русия също е подготвена да влага в африканската стопанска система. „ Африка е богата на запаси, което е привлекателно както за Русия, по този начин и за други страни. Нашите компании участват в Африка още от времето на Съюз на съветските социалистически републики. Много значима област на съдействие беше добивът на боксит, по-специално в Гвинея. Тази суровина е нужна за производството на алуминий, който от своя страна е нужен за самолетостроенето. „ Русал “ към този момент интензивно работи в тази област “, споделя Галина Кузнецова, доцент от катедра „ Световна стопанска система “ в Руския стопански университет „ Плеханов “.

Въпреки че самата Русия е богата на петрол, диаманти, мед, злато и други минерали, съветски компании добиват и преработват в Нигерия, Ангола, Зимбабве, Ботсвана, Южна Африка и доста други страни. Това са “Алроса ”, “Лукойл ”, “Роснефт ” и други. Това се прави, с цел да се разнообразят източниците на доставки и да се улесни осъществяването на експортните отговорности, споделя Кузнецова.

Например съветският златодобиващ “Нордголд ” към този момент има активи и прави бизнес в най-малко три африкански страни. Лукойл влезе в нефтен и газов план в морето на Гана, до момента в който “Новатек ” се интересува от произвеждане на газ и ВПГ в Алжир. „ По отношение на минните планове в Африка, тук би трябвало да сме деликатни. Разбира се, ние симпатизираме на африканците, че техните бели някогашни господари от Европа и Съединени американски щати са ги експлоатирали и унижавали по всевъзможен вероятен метод, само че не би трябвало да забравяме нашите национални ползи. Защо им е на съветските държавни компании да влагат в създаването на петролни и газови залежи в Африка, като тези пари могат да се влагат в съветски залежи. Мисля, че е по-добре да се добиват минерали вкъщи “, счита Юшков.

Но вложението в развиването на инфраструктурата на африканския континент, с цел да можем да доставяме нашите въглеводороди там, е добра концепция. Например може да се помогне на Африка да построи електроцентрали, с цел да сътвори нов пазар за въглища и газ.

„ Следователно построяването на мини фабрики за втечняване на газ на континента е от изгода за нас, защото това ще ни разреши да развием газификация и да увеличим потреблението на газ в Африка. Имаме технологии за създаване на дребни фабрики за ВПГ, можем да доставяме съоръжение и да ги построяваме “, сподели Юшков.

Що се отнася до храната, Русия е подготвена да нахрани африканските страни. Според президента предходната година търговията със селскостопански артикули сред Русия и африканските страни е повишена с 10% до 6,7 милиарда $, а през първата половина на тази година е повишена с рекордните 60%. Русия е доставила 11,5 милиона тона зърно в Африка през 2022 година, а през първите шест месеца на годината към този момент е доставила съвсем 10 милиона тона, сподели Путин. И това макар противозаконните наказания, наложени на нашия експорт, които съществено затрудняват доставките на съветски храни, усложняват превоза, логистиката, застраховането и банковите заплащания “, сподели президентът. Най-големият покупател на зърно у нас обичайно е Египет, напреди излиза и Алжир. Русия продава в Африка към 20% от общия си експорт на зърно.

В същото време в идващите три до четири месеца Русия е подготвена да достави безплатно 25 000-50 000 тона зърно на най-бедните африкански страни - Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея, сподели Путин.

Освен това, съгласно него, Русия освен ще продължи да храни, само че и е подготвена да помогне за организирането на вярно селскостопанско произвеждане в Африка, тъй че Африка освен да може да се храни и да подсигурява продоволствената си сигурност, само че и да стане експортьор на разнообразни типове храни.

„ През последните години Африка се трансформира в забележителен пазар за селскостопански артикули, частично за минерални торове. На собствен ред цитрусови плодове, цветя, какао, кафе и други хранителни артикули отиват в Русия от африканските страни “, споделя Галина Кузнецова.

Трябва да се разбере, че на африканския континент има повече от 30 страни и всички те са доста разнородни - от повече или по-малко стопански развити до най-бедните страни в света.

„ От един милиард гладни хора в света, половината са в Африка. Затова икономическите връзки на Русия в този момент се построяват най-вече с най-проспериращите страни – Египет, Алжир, Мароко, Нигерия, Южна Африка “, споделя Кузнецова.

„ Някои страни в действителност не могат да заплащат за доставките на храна и се нуждаят от филантропична помощ, а не от търговия. Това обаче не отхвърля евентуалния напредък в такива страни в бъдеще, те просто се нуждаят от малко помощ в развиването на личните си промишлености през днешния ден. Търговският оборот сред Русия и Африка през 2022 година е бил 16 пъти по-малък от комерсиалния оборот сред Русия и Китай и четири пъти по-малък от този сред Русия и Турция. Това значи, че комерсиалните връзки сред Руската федерация и африканските страни имат огромен капацитет за напредък в бъдеще “, споделя анализаторът Наталия Милчакова.

Освен това Африка има потребност от нови технологии и ИТ решения и тук Русия също може да предложи доста на африканските страни от своите разработки, счита специалистът. Но на софтуерния пазар ще би трябвало да се сблъскаме с огромна конкуренция от Китай и Съединените щати, които от дълго време овладяват африканския континент. „ Русия може да има конкурентни преимущества под формата на участие в БРИКС и способността да сътвори единна комерсиална валута на БРИКС. За доста бързо разрастващи се страни в Африка съдействието с Руската федерация ще бъде опция да се причислят към разплащанията в бъдещата валута на БРИКС. Особено в случай че валутата е цифрова. Много африкански страни се интересуват от дедоларизация на своите разплащания с интернационалните сътрудници “, споделя Милчакова.

Възможностите на Африка обаче не би трябвало да се надценяват до момента, защото делът на всички африкански страни в международната търговия е единствено 2-3%. „ Ако си спомним руския опит, Съюз на съветските социалистически републики достави всичко на Африка на 10-годишен заем с пет години гратисен интервал. Никоя съветска компания не може да предложи такива условия. Следователно не може да се разчита на огромни поръчки тук, още повече че Африка в обозримо бъдеще може да размени пазара на Европейски Съюз. Тук би трябвало да сте реалисти ”, счита Кузнецова.

Експертът напомня, че най-голямо развиване са получили връзките на Русия със страните от Северна Африка, Нигерия и Южна Африка, т.е. със страни, които имат изход на море и повече или по-малко развита инфраструктура. Трудно е да се развиват връзки със страни вътре в континента заради неприятната логистика.

Заслужава да се спомене и политическата неустойчивост на страните от континента: цивилен войни, политически катаклизми, етнически спорове, напомня Кузнецова. Например имаше дълго заледяване на връзките с Египет след терористичната офанзива против съветски пътнически аероплан. „ Ако погледнете статистиката на търговията на Русия с африканските страни от няколко години насам, ще видите, че Ангола, Кения, Гвинея напуснаха листата на водачите, само че се появиха други страни, които заради някои политически събития също може да изпадат от броя на сътрудниците “, заключва Кузнецова.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР