На фона на риска Великобритания да напусне Европейския съюз без

...
На фона на риска Великобритания да напусне Европейския съюз без
Коментари Харесай

Компании на Острова взимат спешни мерки преди Брекзит

На фона на риска Англия да напусне Европейския съюз без съглашение, доста от най-големите английски компании изгубиха самообладание и започнаха да преструктурират активността си, с цел да се приготвят за безредните последствия, до които може да се стигне.

Премиерът Тереза Мей се бори да преодолее безизходното състояние, откакто Народното събрание отхвърли двугодишните ѝ опити да реализира " контролиран бракоразвод ", което значи, че тя не може да изключи вероятността Обединеното кралство да напусне най-големия търговски блок в света без съглашение на 29 март.

Компаниите сега премислят метода си на работа - от запасяване с аварийни елементи до прекъсване на активността, пренасяне на дистрибуторски центрове и експериментиране на нови търговски направления, ако митническите инспекции затруднят естествената им активност.

Ройтерс дава някои от най-подробните образци за подготвителните ограничения, които се вземат преди най-голямата смяна в английското комерсиално законодателство от съвсем половин век.

Фармацевтика

Силно контролираният бранш на медикаментите е измежду най-уязвимите при Брекзит без договорка поради трансевропейските снабдителни вериги и нуждата от регулаторен контрол.

Над 2600 медикаменти в избрана част от индустриалния си развой минават през Англия, а 45 милиона лекарствени опаковки се доставят от Обединеното кралство до други членки на Европейски Съюз всеки месец. Същевременно в противоположната посока се движат 37 милиона опаковки, сочат данни от бранша.

Големи компании, в това число AstraZeneca, Sanofi и Novartis, оповестиха, че ще усилят складовите си ресурси от лекарства.

GlaxoSmithKline, най-големият производител на медикаменти във Англия, и Astra се пробват да прекарат медикаменти през още един развой на тестване и сертификация във Англия и Европейски Съюз, а GSK преоформя опаковки, поправя лицензи за импорт и подсигурява складови ресурси.

GSK показва, че цената на въвеждането на такива промени може да доближи 70 милиона английски лири (92 милиона долара) през идните две до три години, като настоящите разноски са към 50 милиона английски лири годишно.

Производство, търговия на дребно, депозиране

Натрупването на складови ресурси от елементи и подготвени артикули е общоприетото решение на производителите и търговците на дребно, които не знаят по какъв начин да възнамеряват активността си поради бъдещите търговски връзки с Европейски Съюз.

Собственици на хранилища на едро, в това число LondonMetric и Wincanton, регистрират скок в търсенето.

Tesco, най-голямата верига супермаркети във Англия, уточни, че е нараснала запасите си от артикули в бутилки, пакети и консервени кутии и има ясни проекти за всяка продуктова категория.

Натрупването на ресурси обаче има избран потенциал. Конкурентната верига Sainsbury`s, която внася към 30 % от продаваните храни от континентална Европа, отбелязва, че Англия има складови пространства, задоволителни да поберат ресурси единствено за няколко дни.

Никоя компания не може да съхранява огромни количества пресни храни.

В бранша на облеклото Joules показва, че до април ще разполага с дистрибуторски център, основан в Европейски Съюз. Компанията внася партиди във Англия по-рано от нормалното, хеджира валута и се приготвя да обработва експортни документи.

Сред другите компании, които ще усилят запасите си преди 29 март, са Rolls-Royce и Airbus, групата за първокласни артикули Burberry и производителя на храни и питиета Nestle.

Авиокомпании

Британски и европейски самолетни компании към този момент трябваше да създадат редица промени, с цел да могат да продължат да летят и след Брекзит.

Британски компании като easyJet си подсигуриха лиценз и документ за авиооператор в страна членка на Европейски Съюз, до момента в който основаната в Унгария Wizz Air си извади английски лиценз.

Авиокомпании и туроператори също по този начин би трябвало да подсигурят, че мажоритарните им притежатели към момента ще бъдат жители на Европейски Съюз и откакто английските акционери бъдат изключени от сметките.

EasyJet, Ryanair и притежателят на British Airways - IAG - евентуално ще бъдат измежду най-засегнатите групи.

Автомобилостроители

Британският автомобилостроителен бранш е измежду дребното сполучливи истории в промишления бранш на страната. Той дава работа на над 850 000 души и генерира годишен оборот от 110 милиарда $. Секторът е съвсем напълно задгранична благосъстоятелност, откакто интернационалните имена като Nissan построиха фабрики в Обединеното кралство, с цел да изнасят за Европа.

Освен запасяването с елементи и подготвени коли, автомобилостроители като Mini на BMW и Honda реалокираха датите на годишното си прекъсване за планова поддръжка за времето към излизането от Европейски Съюз, с цел да смекчат удара от безреден Брекзит.

Bentley, която е нараснала складовото пространство, също по този начин се е договорила да употребява северноанглийското пристанище Имингам, с цел да внася избрани елементи, а Aston Martin е определил различни направления за доставка по въздух и море.

BMW търси площи за паркиране на камиони и хранилища от двете страни на Ламанша и влага в ИТ системи, с цел да успее да се оправи с всякаква възможна нова администрация. Колкото до документите, Aston Martin се причисли към Skoda в отхвърли от английската сертификационна организация като органа, който да утвърждава колите му.

Транспорт

Дувър е най-важната врата на Англия към Европа, през която минават 17 % от английската търговия със артикули. До 10 000 камиона на ден транспортират всичко - от бързоразвалящи се артикули до медикаменти и елементи, употребявани от автомобилните фабрики.

Превозвачите предизвестиха, че въвеждането на митнически инспекции може да докара до закъснение на доставките с дни. Правителството задели над 100 милиона английски лири, с цел да наеме спомагателни фериботи, а малко пристанище на 20 благи от Дувър се уголемява, с цел да се усили потенциалът за транспорти.

Някои компании и снабдители на логистични услуги се насочват към други пристанища в Северна и Южна Англия. Eddie Stobart Logistics пък предлага жп връзка от лондонското пристанище Тилбъри до Давентри, където доста търговци на дребно имат дистрибуторски центрове.

Британският оператор на фериботи и товарни кораби P&O уточни, че ще трансферира регистрацията на английските си съдове в Кипър, с цел да продължи да се употребява от данъчния режим на Европейски Съюз.

Централи

Sony и Panasonic трансферират централите си от Англия в Европейски Съюз. Технологичната компания Dyson, ръководена от британеца Джеймс Дайсън, мести централата си в Сингапур, въпреки да твърди, че това решение не е обвързвано с Брекзит.

Международни банки сътвориха подразделения в Европейски Съюз, с цел да подсигуряват, че ще могат да обслужват клиентите си и след края на март.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР