На фона на разговорите за разширяване и реформа на Европейския

...
На фона на разговорите за разширяване и реформа на Европейския
Коментари Харесай

Предложение за промяна на договора за ЕС призовава за скок към федерализъм

На фона на диалозите за разширение и промяна на Европейския съюз група евродепутати се готви да разгласи по-късно този месец провокативно предложение за смяна на контракта за Европейски Съюз, която - в малко евентуалния случай, че в миналото бъде призната от страните членки - би трансформирала коренно метода, по който работи Европейски Съюз, чак до имената на неговите институции, написа " Политико ".

Според чернова от 116 страници на проекта шестима законодатели, водени от белгийския федералист Ги Верхофстад, оферират фрапантна смяна към гласоподаване с квалифицирано болшинство и елементарни законодателни процедури в десетки области, в това число защита, данъчно облагане и външна политика. С други думи: " сбогом " на националните вета, " здравей " на ръководството на болшинството.

Проектът, който е с дата 17 август, съдържа още оферти - от преименуване на Европейската комисия на " Европейски изпълнителен орган " до фрапантно разширение на пълномощията на европарламента и даване на изключителна подготвеност на Европейски Съюз по всички въпроси, свързани с околната среда и климата, и споделена подготвеност по съвсем всичко останало.

Подписано от петима законодатели в допълнение към Верхофстад (германският християндемократ Свен Симон, немският социалдемократ Габриеле Бишоф, немският евродепутат от Зелените Даниел Фройнд и полският евродепутат от " Право и правдивост " Яцек Сариуш-Волски), приключеното предложение би трябвало да бъде показано през септември, сподели човек, осведомен с проектите, поискал анонимност.

Сред предложенията за коренно разширение на пълномощията на Парламента е да му се разреши да предлага имена за висши длъжности, които да бъдат утвърдени от Съвета.

" Това е провокация ", сподели върховен посланик от Европейски Съюз. " В Съвета няма болшинство за смяна на контракта. "

И въпреки всичко създателите на предлагането настояват, че проектите на блока за разширение " вършат промяната на неговите контракти неизбежна ".

Големите страни от Европейски Съюз не отхвърлят това - в действителност столици като Берлин упорстват за нуждата от промени в гласуването с квалифицирано болшинство и дълготрайния бюджет на блока като належащо разследване от разширението.

Те просто имат вяра, че измененията могат да бъдат реализирани посредством промени в Договора от Лисабон и ловко потребление на клаузи, които разрешават промени в контракта, без да се постанова да се съветват с гласоподавателите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР