На фона на растящи цени на природния газ и рекордно

...
На фона на растящи цени на природния газ и рекордно
Коментари Харесай

Работодатели: ГЕРБ заложиха ВЕИ бомба в енергетиката

На фона на растящи цени на природния газ и рекордно скъпи квоти за парникови газове, България може да се окаже без работеща водна енергетика поради разпоредба, призната по времето на последния кабинет на ГЕРБ – „ Борисов 3 “. За това предизвестиха представители на бизнеса в студиото на „ Лице в лице “.

Боян Кършаков от Управителния съвет на Националната енергийна камара уточни, че без публично разискване е била призната разпоредба за потреблението на повърхностните води, в която влиза текст, задължаващ притежателите на Водноелектрическа централа да разполагат с учредено вещно право в даденото речно корито – документ, който не е бил необходим при градежа на централите и който по силата на настоящото законодателство няма по какъв начин да се извади в следствие.

„ Това е бойкот – цялостен, пряк бойкот “, акцентира той. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България добави, че с дейностите на кабинета на ГЕРБ „ е заложена бомба “.

По думите на двамата промишлеността, енергийното и районното министерства са ги подкрепили, а Министерство на околната среда и водите са провели публично разискване за промени на текстовете, само че те по този начин и не са стигнали до Министерския съвет. А към този момент са почнали отводи за възобновяване на разрешителни на централи.

„ Ние сме пред протестни дейности, ще излезем по улиците “, предизвести Кършаков.

Докато водната енергетика в България сега е на процедура отвън закона и с неразбираемо бъдеще, обстановката с нуклеарните мощности се оказва по-добра поради високите цени на тока. „ Разходите за едни са доходи и облаги за други – АЕЦ „ Козлодуй “ ще осъществя над 1,3 милиарда свръхпечалби, които им падат от небето. Те ще бъдат прахосани, както нормално се случва в енергетиката “, съобщи Велев.

Той прикани за към 1 милиарда лв. помощ за потребителите на свободния пазар, измежду които има освен компании, само че и лечебни заведения, учебни заведения и други. По думите му сходни решения към този момент се вземат в други европейски страни като Испания, Гърция, Франция и Англия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР