На фона на растящата инфлация и поскъпването на стоките -

...
На фона на растящата инфлация и поскъпването на стоките -
Коментари Харесай

Преди първия звънец: Колко по-скъп ще е за родителите 15-и септември тази година?

На фона на растящата инфлация и повишаването на стоките - какъв брой ще излезе сметката за първия образователен ден. Екипът ни направи инспекция броени дни преди началото на новата образователна година. Няма непоскъпнали писалищен материали, а ето и какво сподели сметката.



Бърза математика преди първия образователен ден. Един комплект учебници за 8 клас, в случай че ученикът е в езикова гимназия може да излезе към 300 лева Скокът по отношение на предходната година е близо 15%. И обяснението е: всичко по веригата е поскъпнало.

" Хартията дружно с газта са рекордьорите в повишаването. От предишното лято насам с изключение на, че нарастна с над 150% хартията, тя оперира в обстановка на голям недостиг ", изясни Владимир Колев, шеф на издателство за учебници.

Зад бизнеса на новите учебници стои този на учебниците втора употреба.



" Ако инцидентно видите, че има разкъсан лист или някакъв проблем - на следващия ден ви очаквам до края на деня - да подменя ", споделя Маргарита Лозева – шеф на антиквариат.

В тази борса продават и нови и остарели учебници. И виждат разликата.

" Това е един учебник по история за 11-и клас, той беше 25 лева, в този момент е 39 лева ", споделя Юрий Анджекарски, шеф на борса за учебници, София.

Съвсем разумно търсенето на използвани учебници е по-голямо.

" Спрямо предходната година - несъмнено, тъй като в този момент човек се замисля малко повече от предходната година за цената, сподели още Юрий Анджекарски.

Опашки от гимназисти, които се ориентират към по-ниската цена. Всички преди 8-и клас към момента имат безвъзмездни учебници и по-малки грижи.



И в сякаш дребните материали има повишаване. И химикалите, и тетрадките и всички други писалищен материали от предходната година до в този момент постепенно и последователно поскъпваха.

Грубата сметка демонстрира, че следва един към 25% по-скъп първи образователен ден.

Репортери: Татяна Йорданова, Даниела Василева
Оператори: Николай Николов, Светослав Шаламанов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР