На фона на проваления блицкриг в Украйна, президентът на Русия

...
На фона на проваления блицкриг в Украйна, президентът на Русия
Коментари Харесай

Медуза: Домашният арест на шефове от ФСБ - отмъщение на Путин за подвеждащи разузнавателни данни

На фона на проваления блицкриг в Украйна, президентът на Русия Владимир Путин стартира репресии против обичаното си ведомство - Федералната работа за сигурност, отбелязва изданието - една от дребното към момента настоящи самостоятелни съветски медии.

Журналистите Андрей Солдатов и Ирина Бороган оповестиха, че шефът на така наречен Пета работа на ФСБ военачалник Сергей Беседа и заместникът му са сложени под домакински арест. Те означават, че наказателната мярка е наложена поради подвеждаща информация за обстановката в Украйна преди започването на войната – от службата са представяли пред Путин не действителните данни, а картината, която е желал да види, от боязън да не го разгневят.

Както Фактор писа, измежду се показват нецелево потребление на средства за подривна активност и неуспех в разследващата активност.

Именно Служба 5 е натоварена да дава на Путин информация за събитията в Украйна преди нахлуването на съветската войска в прилежащата страна - замислено като бърза победоносна акция, която не се реализира. Две седмици след началото на войната съветският президент към този момент е схванал, че са го заблуждавали.

Засега няма публично удостоверение на информацията за ареста на управлението. Солдатов и Бороган, които от години учат ФСБ, са я получили от свои източници, чиито имена не се разкриват.

Още в първите дни на войната в уеб пространството се появи информация за среща на Путин с съветски олигарси на Урал, на която той е реагирал яростно поради развоя на военните дейности в Украйна. Това влиза в несъгласие в публично изразените позиции на Путин, който съобщи, че войната върви " по проект ".

Официалното наименование на Служба 5 на ФСБ (приемник на наследения от руската ера Комитет за Държавна сигурност (на СССР) - б.р.) е " Служба за оперативна информация и интернационалните връзки ". Тя дава отговор за връзките в задгранични структури, в това число с американските. Част от нея е придобилият печална популярност Департамент за оперативна информация (ДОИ), изпълняващ функционалностите на външно разузнаване.

Андрей Солдатов и Ирина Бороган са публицисти и писатели, създатели на няколко книги за властта в Русия и съветските спецслужби.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР