На фона на продължаващата военна криза, Израел е готов да

...
На фона на продължаващата военна криза, Израел е готов да
Коментари Харесай

Израелското лазерно оръжие „Железен лъч“ може скоро да влезе на въоръжение

На фона на продължаващата военна рецесия, Израел е подготвен да вкара своята авангардна лазерна оръжейна система, наречена „ Железен лъч “, на въоръжение за първи път.

С цел да ускори своите качества за противовъздушна защита против разнообразни закани.

Системата, която не се очакваше да влезе в употреба още няколко години, съгласно Open Source Intelligence Monitor в Twitter, ще работи като съставен елемент с дребен обхват на израелската интегрирана система за противоракетна защита, способна да смъква идващи ракети, дронове, артилерия, и минометни снаряди.

Какво съставлява Железният лъч на Израел?

Iron Beam, публично Magen или „ Light Shield “, е оръжейна система за противовъздушна защита с ориентирана сила, показана на Singapore Airshow на 11 февруари 2014 година от израелския реализатор на защитата Rafael Advanced Defense Systems. Системата е проектирана да унищожава снаряди с дребен обхват, от доста близо, с цел да може системата Iron Dome да ги прихване дейно. Той има обсег до 7 км и може да се насочва и към безпилотни летателни апарати (БЛА).

Iron Beam ще бъде шестият детайл от интегрираната система за противоракетна защита на Израел, дружно със Arrow 2, Arrow 3, David’s Sling и Iron Dome.

Iron Beam употребява фибролазер за заличаване на въздушна цел.

Може да работи като независима система или с външно ръководство като част от система за противовъздушна защита. Заплахата се открива от система за наблюдаване и се наблюдава от платформи на транспортни средства, с цел да се включи. Основните преимущества на потреблението на оръжия с ориентирана сила пред стандартните ракетни прехващачи са по-ниските разноски за изстрел, неограничени стрелби, по-ниски оперативни разноски и по-малко нужна работна мощ.

Също по този начин няма остатъци от прехващача, които да паднат върху предпазената зона.

През 2016 година се оповестява, че равнищата на мощ на лазера са „ десетки киловати “. В отчет от 2020 година се споделя, че се счита, че Iron Beam има оптимален ефикасен обхват до 7 км и може да унищожи ракети, UAV (дронове) и минохвъргачни снаряди към четири секунди, откакто двойните високоенергийни фиброоптични лазери са осъществили контакт с техните цел. До края на 2023 година енергийните равнища могат да доближат 100 kW или повече и системата може да концентрира лъч с диаметъра на монета на разстояние от 10 км.

Iron Beam беше финансиран основно от израелското Министерство на защитата (MO) от 2016 година

Rafael се стреми да усили обсега на системата и да си партнира с други компании за по-нататъшно развиване на прототипа. През декември 2022 година Rafael и Lockheed Martin оповестиха взаимни старания за основаване на система за лазерна отбрана, основана на плана Iron Beam. Целта е да се сътвори система от двойка твърдотелни лазери, които, когато се комбинират, могат да усилят мощността до 300 kW и да употребяват повече от един лъч, с цел да изгорят повече от една цел по едно и също време.

Използване на технологията за военноморски интервенции

Рафаел от Израел също показа серия от системи, предопределени за отбрана на кораби в предишното. Възползвайки се от развиването на своя Iron Beam, основаната в Хайфа компания създаде Naval Iron Beam, предопределен да бъде конфигуриран на военноморски кораби, с цел да ги защищава от редица закани. Този вид е изключително подобаващ за справяне с офанзиви посредством засищане. Като тези, осъществявани от рояци дронове. Първото планувано приложение бяха бъдещите корвети клас Reshef на израелския флот, допълват от Interesting Engineering.

Използвайки акциите за тестване и живи стрелби, които към този момент са извършени на наземната версия, Rafael концентрира дейностите си върху съответната морска среда. Работейки в серия от лаборатории и полеви проби, с цел да разбере по-добре по какъв начин оръжието с директна сила би реагирало в тази среда, която основава поредност от предизвикателни феномени в допълнение към функционалните интеграционни действия, влияещи върху успеваемостта на новата оръжейна система.

Рафаел също работи върху казуса със стабилизацията, основна точка в лазерното оръжие.

Енергията би трябвало да бъде съсредоточена върху задачата за известно време. Системата е създадена и тествана, с цел да подсигурява същата акуратност, получена с наземната версия. След като наземната версия съвсем приключи тестовите действия, като прототипът на системата доближи TRL 7 (ниво на софтуерна готовност), Rafael неотдавна започва производството на серийни представители и чака тази версия да бъде налична за оперативна приложимост след тригодишен времеви прозорец. Според компанията морската версия ще отнеме 4 до 5 години, с цел да доближи дейна наличност. Сега обаче може да се наложи смяна в графика.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР