На фона на правителствените заявки и приоритети, свързани с чистия

...
На фона на правителствените заявки и приоритети, свързани с чистия
Коментари Харесай

Българите са на опашката в Европа по достъп до природен газ

На фона на държавните поръчки и цели, свързани с чистия въздух и с чистите източници на сила, се оказва, че България е на опашката по наличен за популацията природен газ. В проучване за количествата, които могат да се купят с една междинна заплата, страната ни е сложена на 31-во място от общо 33 страни в Европа през първата половина на 2019 година Най-зле е обстановката в Украйна, а след нея се подреждат Сърбия и в България.

Излизането на рейтинга съответства с новината, че построяването на " Турски поток " през България е на път да се провали поради тъжба на един от отстранените участници в търга. Това в допълнение ще усложни опитите за нашарване на източниците на синьо гориво.

Класацията за достъпа на жителите на обособените страни до природен газ е оповестена от РИА " Новости " и е направена по данни на Центробанк, Организацията за икономическо съдействие и развиване, Евростат, статистическите комитети и регулаторните органи на страните. Данните демонстрират, че количеството газ, което можем да си купим със междинната заплата в нашата страна, е 1152.9 кубически метра. Сърбия е едно място пред нас - на 30-о, с 1184.8 кубически метра.

Най-малко количество газ могат да си разрешат да купуват жителите на Украйна. Със междинните си приходи украинците биха си разрешили малко повече от хиляда кубически метра. Цените на газа в Украйна по европейски стандарти са ниски, само че в това време страната има доста ниски заплати.

На противоположния полюс е Люксембург. Във Великото херцогство могат да си купят най-вече газ със междинната си заплата - средно 7870.1 куб. м. Цените на газа в страната са относително ниски, до момента в който междинната заплата е една от най-високите в Европа, демонстрират данните на РИА " Новости ". На второ и трето място са Казахстан и Русия със съответни стойности от 7521.4 и 6651.6 куб. м. В Казахстан заплатите са относително ниски, само че цените на газа, както и в Русия, са измежду най-ниските от всички страни, участващи в рейтинга, акцентират от РИА " Новости ". Следват ги Англия и Германия. Сред десетте страни с най-хубави условия за жителите си във връзка с газа са и Белгия, Ирландия, Австрия, Холандия и Дания. Турция е на 16-о място с 2016.5, а Гърция на 19-о с 1925.9 куб. м газ, наличен за хората.

В изследването въобще не се приказва за физическия достъп до газопреносната мрежа. Нейното развиване изостава доста в съпоставяне даже със прилежащите ни страни, до момента в който в множеството страни от Европейски Съюз достъп до природен газ имат и най-отдалечени обитаеми места.

СИМВОЛИЧНО

Държавната компания " Булгаргаз " изиска от енергийния регулатор понижение на цената на природния газ за третото тримесечие с нищожните 0.6%, което на процедура няма да се усети от потребителите. Ако регулаторът се съгласи, цената ще стане 44.90 лева за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Символичното понижение се дължи на " контрактуваните от " Булгаргаз " различни доставки на по-ниски цени спрямо тази по дълготрайния контракт с главния снабдител ", се споделя в известието на компанията. Неотдавна бе обявено, че за първи път в страната ни ще бъде доставен полутечен газ от Съединени американски щати, чиято цена е под тази, на която " Газпром " доставя синьото гориво у нас. Искането на " Булгаргаз " идва и няколко дни откакто при визитата си в Санкт Петербург президентът Румен Радев посъветва държавното управление на Бойко Борисов да бъде " по-активно " и " не толкоз срамежливо " в договарянията си за цената на съветския газ. Темата е била коментирана на среща в наличието на генералния шеф на " Газпром " Алексей Милер.

 

ОСПОРВАНЕ

Изграждането на така наречен " Български поток " е пред неуспех, съобщи " Медиапул ". Причината е, че саудитският консорциум " Аркад ", който бе отхвърлен от поръчката за построяването на трасето на " Турски поток " през България и бе заменен от съперника си - обвързваното с Русия обединяване " Газово развиване и уголемение в България ", апелира това решение на " Булгартрансгаз ". Така до произнасянето на Комисията за отбрана на конкуренцията поръчката за над 2.2 милиарда лева без Данък добавена стойност се стопира и с това на процедура краткотрайно се блокират желанията на държавното управление за регионален газов хъб и борса за природен газ в България. Реално трасето няма по какъв начин да бъде построено в период и българското дружество е застрашено от финансови неустойки поради това, че няма да съблюдава контракта си с " Газпром " за пренос на съответни количества газ от началото на 2020 година от Турция до Сърбия. В края на май  " Булгартрансгаз "  съобщи изненадващо за промяната на определения строител на 474-километровото трасе на газопровода през България. Мотивът за отстраняването на " Аркад " беше невнесена в законовия 30-дневен период документи за подписването на контракта.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР