На фона на ниски лихви кредитите за домакинства продължават да

...
На фона на ниски лихви кредитите за домакинства продължават да
Коментари Харесай

Задава ли се краят на рекордно евтините ипотеки?

На фона на ниски лихви заемите за семейства не престават да нарастват с ускорени темпове, изключително в сегмента на жилищните заеми.

Само през февруари размерите при ипотечните заеми на семействата се покачват с 11.3% (44.7 млн. лева.) до 439.9 млн. лв.. Така в края на втория месец от годината жилищните заеми възлязоха на 14.372 милиарда лв., което съставлява растеж на годишна база с 18.1 %.

Същевременно междинният лихвен % по този тип заеми спада - с 0.02 прочие п. до рекордните 2.60%, а ГПР, който, с изключение на лихвата, включва и всички такси и комисиони, свързани с заема спада с 0.04 прочие п. до 2.84 на 100.

" Запазването на настоящите темпове на кредитен напредък при актуалните равнища на действителните лихвени проценти основава предпоставки за нарастване на задлъжнялостта, което при към този момент ясно обрисуваната наклонност към смяна на лихвения цикъл може да се отрази отрицателно върху способността на кредитополучателите да обслужват отговорностите си и да докара до повишаване на необслужваните заеми и обезценките при евентуално утежняване на икономическите условия ", безапелационни са от Българската национална банка.

Припомняме, че в отговор на тези опасности, през 2021 година УС на Българска народна банка усили равнището на антицикличния буфер*, използван към локални кредитни рискови експозиции, на 1.0% от 1 октомври 2022 година и на 1.5% от 1 януари 2023 година, като този % се резервира и през второто тримесечие на 2023-а. Казано другояче Българската национална банка предприе ограничения, този тренд да не докара до заможен балон.

Важно е да се означи, че решенията за увеличение на равнището на антицикличния буфер се оповестяват 12 месеца преди влизането им в действие. Това значи, че банките ще бъдат принудени да отговорят на новите условия към 1 октомври 2022 година

Дали обаче това би било усложнение за финансовите институции, което да ги принуди да трансформират кредитната си политика? 

Капиталовата позиция на банковия бранш продължава да се характеризира със забележителен финансов остатък над регулаторните условия за съотношенията на финансова адекватност. Като индикаторите за финансова адекватност на банките в България са над междинните равнища за банките, участващи в Единния контролен механизъм.

Според специалистите това значи, че бaнĸитe нямa дa изпитaт ниĸaĸви зaтpyднeния дa пoĸpият нивoтo нa тoзи бyфep.

Същевременно стана ясно, че Европейската централна банка се готви да затегне паричната политика в отговор на прекомерно високата инфлация. Като резултат се чака лихвите по ипотечните заеми да набъбнат, което може да потисне цените и да затрудни някои притежатели на жилища да продължат да заплащат вноските си, означи неотдавна Европейският съвет за систематичен риск.

От Съвета обърнаха внимание на обстоятелството, че у нас множеството заеми са с променлива рента, което прави семействата уязвими към обилни промени в лихвените проценти.

Депозитите също " чупят " върхове

Ha този фoн дeпoзититe в българските банки пpeз фeвpyapи доближиха нов връх в стопанската история на cтpaнaтa ни - 103 милиapдa лeвa. И то при негативни и близки до нулата лихви. 

Припомняме, че още през юни 2021 година банките преустановиха приемането на срочни депозити. Голяма част от финансовите институции преобразуваха автоматизирано съществуващите депозити в разплащателни сметки. Клиентите, които държат да съхраняват парите си в банка, само че не и на разплащателна сметка, могат да се включат към Инвестиционен фонд.

*Във връзка с пандемията от COVID-19, през март 2020 година Управителният съвет на Българска народна банка одобри пакет от ограничения, включващ анулация на плануваните за 2020 година и за първото тримесечие на 2021 година нараствания на равнището на антицикличния финансов буфер, използван към локалните кредитни рискови експозиции, и опазване на нивото от 0.5%.

На 16 септември 2021 година Управителният съвет на Българска народна банка усили равнището на антицикличния финансов буфер, използван към кредитни рискови експозиции в Република България, на 1.0% в действие от 1 октомври 2022 година, на основата на оценка по член 5, алинея 3 и алинея 4 от Наредба № 8 на Българска народна банка за финансовите буфери, комбинираното условие за буфер, рестриктивните мерки върху разпределенията и рекомендацията за спомагателен личен капитал. Повишението на нивото на антицикличния буфер има за цел да ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността и финансовата позиция, провокиран от евентуално повишаване на необслужваните заеми и обезценките. В сходство с член 5, алинея 5 от Наредба № 8 на Българска народна банка, решението за увеличение на равнището на антицикличния буфер се оповестява 12 месеца преди влизането му в действие.

За интервала до края на третото тримесечие на 2022 година нивото на антицикличния буфер, използван към кредитни рискови експозиции в Република България, се резервира на настоящото равнище от 0.5%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР