На фона на голям скандал за сексуални издевателства в католическата

...
На фона на голям скандал за сексуални издевателства в католическата
Коментари Харесай

Френски архиепископ: Тайната на изповедта стои над законите на републиката

На фона на огромен скандал за полови издевателства в католическата черква, коментар на свещеник предизвика нови диспути във Франция по отношение на тайната на изповедта, която свещеникът подсигурява, съобщи Франс прес.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен през вчерашния ден изиска среща с ръководителя на френската епископска конференция - архиепископ Ерик дьо Мулен-Бофор, която ще се състои във вторник.

По-рано архиепископът сподели, че тайната на изповедта стои по-високо от законите на републиката. Думите му, изречени в изявление в сряда, провокираха митинги във Франция, която натъртва мощно на разделянето сред черква и страна.

Нищо не стои над законите на републиката, съобщи през вчерашния ден държавният представител Габриел Атал.

Междувременно архиепископът сподели, че тайната на изповедта не е в несъгласие с френското наказателно право. Той посочи, че e чест за републиката да почита достолепието и съвестта на човек посредством тайната на изповедта.

Според изследване, показано във вторник, към 216 000 малолетни са станали жертва на полови злоупотреби във френската католическа черква през 50-те години на предишния век.

В телевизионно изявление архиепископ Мулен-Бофор беше запитан дали духовник е задължен да се обади на полицията, в случай че по време на изповед разбере за случай на полова корист и дали изповедта стои над законите на страната.

Запитан на няколко пъти, архиепископът сподели, че изповедта е над закона. Той обаче добави, че църквата би трябвало да откри метод да се оправи с тази проблематична обстановка.

По-късно ръководителят на епископската конференция добави, че изповедта е юридически еквивалент на професионалната дискретност, която наказателното право не изисква да бъде анулирана.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР