На фона на ескалацията на напрежението между Атина и Анкара,

...
На фона на ескалацията на напрежението между Атина и Анкара,
Коментари Харесай

Гърция получава подкрепата на Франция срещу Турция

На фона на ескалацията на напрежението сред Атина и Анкара, френският президент Еманюел Макрон уточни съглашението за стратегическо партньорство сред Гърция и Франция като здрава опора против всевъзможен тип провокации в по-широкия район, написа Kathimerini .

" Това стратегическо партньорство няма да разреши вълнения в Източното Средиземноморие “,заяви Макрон на взаимна конференция в Елисейския замък в Париж с премиера на южната ни съседка Кириакос Мицотакис, който от своя страна акцентира, че двете страни са " по-силни дружно “.

" Ние изцяло поддържаме суверенитета на Гърция “, акцентира Макрон, отбелязвайки, че цялостното съдействие по външната и отбранителната политика и въоръженията в този момент е станало по-важно в лицето на провокациите.

И двамата подчертаха солидните основи, върху които се образуват в двустранните връзки, само че също и съответния подтекст, който изисква Европейски Съюз да се оправи с многоизмерните провокации, пред които е изправен. Двустранните връзки са запечатани от стратегическото партньорство сред Гърция и Франция, подписано преди съвсем година, като и двамата водачи удостоверяват уговорката си за взаимна поддръжка. Мицотакис също изпрати известие до Анкара от френската столица в отговор на многократните провокативни изказвания на турското управление.

" Тези, които споделят, че ще дойдат през нощта, ние ги чакаме на дневна светлина, където се демонстрира кой има правото и същинска мощ на своя страна “, акцентира той, като означи и подписаните оръжейни съглашения с Париж. " Първите Rafale към този момент летят в небето, първите ни фрегати към този момент се строят “, добави Мицотакис. Централният фокус на диалога беше силата и търсенето на допирни точки в Европейски Съюз преди Неформалния съвет в Прага на 6 и 7 октомври.

" Съгласни сме по доста въпроси, както по отношение на цените, по този начин и по отношение на нуждата от умножаване на енергийните източници “, разясни Макрон, до момента в който Мицотакис повтори позицията на Атина за по-динамична интервенция в цените на едро и в интерес на директното обособяване на цените на газа от цените на електрическата енергия. Гръцкият министър председател означи единодушието по отношение на нуждата от определяне на разпореждания за минимизиране на потреблението на сила, както и стратегии за поддръжка, с цел да се подсигурява, че хората няма да страдат.

Макрон също по този начин благодари на Гърция за помощта за справяне с опустошителните пожари, които бушуваха във Франция това лято, наблягайки значимостта на общия европейски механизъм за гражданска отбрана и реакция при бедствия.

В дневния ред на срещата бяха още войната в Украйна, миграционните потоци и обстановката в Либия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР