На финалната права сме ще има ли правителство или неНе

...
На финалната права сме ще има ли правителство или неНе
Коментари Харесай

Радев връчва първия мандат най-рано в сряда

На финалната права сме ще има ли държавно управление или не
Не е ясно кой ще вземе досието от президента

Борисов ще се опита до дъно да има постоянен кабинет

Най-вероятно президентът Румен Радев ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС за сформиране на държавно управление в сряда. Това споделиха за Труд news депутати от първата политическа мощ. Според тях нямало метод връчването да стане още във вторник, защото тогава Радев имал различен дневен ред съгласно уеб страницата на президентството, където е оповестена програмата на президента.

Още в 9 часа сутринта на 9 май той и вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния войник в София по случай 78 години от успеха над нацизма във Втората международна война. Час по-късно от 10 ч Радев и Йотова ще участват на церемонията по издигането на знамето на Европейски Съюз пред “Дондуков ” 2 във връзка Деня на Европа.

До връчването на първия мандат би трябвало да има изясненост кой би подкрепил ГЕРБ-СДС. От това зависи и съставът на проектокабинета. Ако има необятна поддръжка, той би бил експертен, в случай че не - ще е формиран от партийни фигури.

Междувременно през днешния ден Бойко Борисов повдигна леко осведомителната завеса и съобщи пред организация ПИК, че ще се опита до дъно да има постоянен кабинет, в случай че стане, стане. Борисов увери, че няма да прави обединения. Според него личностите в Народното събрание, а не партиите, би трябвало да вземат решение дали да се отива на избори или не. Номинациите за министър председател и министри не са дефинитивни, разискванията не престават, сподели загадъчно Борисов.

Труд news помоли двама депутати от ГЕРБ да разясняват думите на водача си. И двамата споделиха, че нямат никаква съответна информация. Според единият от тях диалозите за министър председател и министри на ГЕРБ си ги води персонално Борисов и на парламентарната група не се оповестява какво се случва. А в случай че някой знае какво прави Борисов, това са Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

Според втория ни събеседник съответните номинации за министри Борисов не ги разисква с никой, тъй като не трябвало да изтичат имена, даже част от тези имена евентуално може и да не знаят, че са в листата му. Това, което е чувал от Борисов е, че държавното управление по-скоро ще е непартийно.

Депутатът нямал концепция кой номиниран за министър председател ще одобри първия мандат от президента. Преди седмица-две депутатите споделили на Борисов, че би трябвало да отидат при Радев с кандидат-премиер. А той отвърнал, че Изпълнителната комисия на партията е в положение да излъчи министър председател за минути. Както е станало предния път, тогава до последно малко на брой са знаели, че мандата ще одобри проф. Габровски.

Според двамата мандатът ще бъде връчен най-рано в сряда, само че Радев можело да го забави още малко, изключително откакто Борисов е споделил, че още се водят разисквания за министър председател и министри. Това можело да бъде сигнал да се забави връчването на мандата още малко.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР