На ежеседмичния брифинг в сряда (04.04), официалният представител на Руското

...
На ежеседмичния брифинг в сряда (04.04), официалният представител на Руското
Коментари Харесай

Русия: Разследването на Гайтанджиева по случая Скрипал е важно

На ежеседмичния брифинг в сряда (04.04), формалният представител на Руското Външно Министерство Мария Захарова разяснява огромното следствие на Диляна Гайтанджиева във връзка разкритията й свързани с взаимоотношението сред Съединени американски щати и Англия, разработките на химическо оръжие, и делото "Скрипал ".

На предишния брифинг ми беше заложен въпрос от представители на българските медии по отношение на излязлото на 27 март 2018 година следствие на самостоятелната българска журналистка Диляна Гайтанджиева, отдадено на английската химическа лаборатория в Портън Даун.

Тогава към момента не разполагах с следствието, само че по-късно съумях да се срещна с него.

Става въпрос за разбор на научни доклади, публикации, изявления в медиите, данни от регистъра на федералните контракти на Съединени американски щати, информация от английското държавно управление, оповестена в съответсвие със закона за независимост на информацията от 2002 година.

Представени са изводите, до които стига журналистката.

Първо, се обяснява, че в „ Портън Даун “ не са спирали освен тестванията на разнообразни вируси, включително „ Ебола “, Марбург “, енцефалит, сибирска язва, само че са осъществявани проучвания на иприт, фосген и нервнопаралитически субстанции върху животни. Общо, 122 хиляди животни, освен това, несъмнено, не е ясно какъв брой от тези животни са починали.

Второ, журналистката установи, че тази активност на „ Портън Даун “ се е провеждала по поръчка и с великодушното финансиране от страна на САЩ- страна, която към актуалният миг не е унищожила арсенала си от химическо оръжие, оправдавайки се на дефицит на финансови средства. То си е „ разумно “ – да спонсорираш лаборатория на Англия, и освен това да не намериш средства за унищожаването на личното си химическо оръжие. А става въпрос за десетки милиони долари отделени от американците за английската химическа лаборатория, включително и по линия на Пентагона ( към 70 милиона долара), организацията по намаляване на заканите към Министерството на защитата на Съединени американски щати ( над 2 милиона долара).

Много се надявам, че тази информация също ще изкоментират и в Държавния департамент на Съединени американски щати. Те там се специализират по морски чудовища, само че тук информацията също си е вълнуваща.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР