На едно от последните си заседания преди предстоящия местен вот

...
На едно от последните си заседания преди предстоящия местен вот
Коментари Харесай

Предизборно ГЕРБ иска обновяване на столичния транспорт с 671 млн. лв.

На едно от последните си съвещания преди идния локален избор Транспортна комисия в Столичния общински съвет реши да поддържа инвестиция в размер на над 671 млн. лева без Данък добавена стойност за възобновяване на градския превоз в града. Това би трябвало да се случи поетапно до 2028 година

Докладът за големите разходи бе импортиран от зам.-кмета Дончо Барбалов и ръководителя на отрасловата комисия Зафир Зарков (ГЕРБ) и бе признат с 6 гласа „ за “ и 3-ма въздържали се. Окончателното му гласоподаване следва в четвъртък.

В същото съвещание членовете на комисията отхвърлиха отчет на Карлос Контрера („ Патриоти за София “), който предвиждаше закупуването на нови и използвани рейсове за 100 млн. лева Въпросното предложение бе отсрочено за разглеждане на съвещанието на комисията малко преди лятната почивка. Съвсем естествено това даде съображение на Контрера да съобщи, че ГЕРБ преписват от него.

Вносителите на предлагането обаче обявиха, че повишаването на транспортната задача и условията на пасажерите, модернизацията в превоза би трябвало да продължи. Зафир Зарков (ГЕРБ) съобщи, че основната концепция е модернизацията на транспортните сдружения да продължи редом.

Калоян Паргов (БСП) изрече неодобрение и съобщи, че не смята предлагането за оправдано, предвид на идните локални избори. По думите му не е вярно да се залагат такива стратегически разноски за идващ общински съвет и болшинства.

Дано след 29 октомври жителите да ви налеят ум, тъй като 13-14 години той не ви пристигна в тази община. “

Зарков съобщи, че отчетът се базира на експертно мнение на сдруженията и всеки, който реши може да се причисли към него. Допълни, че 

София не трябва да чака и да стои в безвремие. “

Независимият Борис Бонев предложи промяна на отчета, тъй че транспортните сдружения да приготвят документи, нужна за осъществяването на поставените задания, само че преди да подхващат дейности, да показват документите за утвърждение пред идващия общински съвет. Бонев изрази терзание, че по време на локалните избори сдруженията ще са без контрол и може да се опитат да организират поръчки. Предложението му бе признато с отчета в целокупност.
Какво се предлага?
Точно 452.4 млн. лева са заложени за „ Столичен електротранспорт “, като с по-голяма част от сумата ще се закупуват нови тролейбуси, трамваи и електробуси. Освен това е заложена реконструция на токоизправителни станции, както и създаване на нова зарядна инфаструктура за електрическите транспортни средства. Предвижда се и закупуването на профилирани коли, нужни за ремонт на релсов път, както и машина за шлайфане.





За „ Столичен автотранспорт “ са планувани 218.8 млн. лева, като още веднъж с по-голяма част от средствата ще се финансира покупката на електрически и метанови рейсове. С към 36 млн. лева ще се закупят 60 рейса, който да поемат обслужването на линиите от частния транспортьор „ МТК Гроуп “, чийто контракт изтича през 2025 година и обслужва избрани крайградски линии.

За създаване на нова инфраструктура за новите електрически рейсове са заложени 14 млн. лева, а за ремонт на автобусните депа в Дружба, Малашевци и Земляне – 10 млн. лева Предвидени са и 8.7 млн. лева за построяването на фотоволтаици в депата. Точно 3.1 млн. лева ще коства пък обезпечаването на профилирани спешни коли.





Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР