На доживотен затвор бе осъден окончателно бившият футболист от Гоце

...
На доживотен затвор бе осъден окончателно бившият футболист от Гоце
Коментари Харесай

Доживотен затвор за бившия футболист Марио Метушев

На " пожизнен затвор " бе наказан дефинитивно някогашният футболист от Гоце Делчев Марио Метушев. Той е приет за отговорен, че е умъртвил с 97 удара с нож Красимир Колджиев през 2018 година Това излиза наяве от решение на Върховния касационен съд, оповестено от пресцентъра на Темида, соъбщава Vesti.bg  

С Решение № 50168/04.08.2023 година по наказателно дело № 707/2022 година тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя без разглеждане касационната тъжба, подадена от Виолета Метушева – бранител на подсъдимия Марио Метушев. Съдът оставя в действие решението от 28.06.2022 година по в.н.о.х.д. № 553/2021 година на Софийския апелативен съд (САС). Решението не предстои на обжалване, става ясно от известието на Върховен касационен съд. 

Делото е формирано по касационни тъжби, подадени посредством упълномощени бранители на подсъдимия, както и от брачната половинка му, конституирана като бранител.

С присъда на Окръжен съд – Благоевград Марио Метушев е приет за отговорен в осъществяването на 15.06.2018 година в гр. Гоце Делчев на убийството на Красимир Колджиев по изключително непосилен метод за убития и с особена свирепост, заради което му е наложено наказание „ отнемане от независимост “ за период от 20 години. Постановено е да изтърпи и наказването „ отнемане от независимост “ за 2 години, наложено по друго дело. Осъден е да заплати обезщетение за претърпени неимуществени вреди в интерес на Румяна К. в качеството на майка и легален представител на малолетното дете Надя К. в размер на 300 000 лева, в интерес на Надежда К. в размер на 150 000 лева и в интерес на Росен К. в размер на 100 000 лева

С решението на САС присъдата е променена, като на подсъдимия е наложено наказването „ пожизнен затвор “. Присъдата е доказана в останалата ѝ част.

Тричленният състав на Върховен касационен съд приема, че жалбата на бранителя Виолета Метушева не е с изискуемото наличие, заради което следва да бъде оставена без разглеждане, оповестяват още от пресцентъра на Върховен касационен съд.

За изясняване на въпроса по отношение на типа на режещите предмети, с които са нанесени уврежданията на потърпевшия и подсъдимия, САС е назначил повторна съдебно-медицинска експертиза (СМЕ), разискал е събрания доказателствен материал, като е изложил подробни претекстове за какво приема, че закононарушението е осъществено с ножа, изваден при хирургична намеса от врата на подсъдимия, става още ясно от известието на съда.

Неоснователно е и изказванието, че не са събирани и установявани доказателства по какъв начин са повлияли изписаните на подсъдимия медикаменти и прекъсването на техния банкет. Съдът е разискал показаните предписания, с които на подсъдимия са били предписани психоактивни лекарства. Изпълнението на лекуването е сложено под подозрение с оглед направената по делото експертиза на проба от кръв от Метушев, при което не е било открито съществуването на наркотични субстанции и психоактивни лекарства, в това число и тези, които са му изписани, написа още в решението на Върховен касационен съд.

Според висшите съдии подсъдимият е имал предшестващи отрицателни настройки по отношение на потърпевшия, които дружно с използването на алкохол са довели до свръхяростни афекти у него при нанасянето на 97 пострадвания. Тези заключения са учредени на заключението на сложна съдебно-психиатрична и психична експертиза. Неоснователни са и доводите, че е невероятно Метушев да е извадил ножа от корема си и да го е забил във врата си, стават още ясни злокобни детайлности от нощта на убийството.

Красимир Колджиев е възприел нападението, борел се е за оцеляването си, като е преживявал както физически болки и премеждия, по този начин и смут от неизбежната гибел, сочи още известието от Върховен касационен съд. 

В светлината на несъмнено откритите от фактическа страна условия тезата, че подсъдимият Метушев е работил при неизбежна защита е явно несъстоятелна, пишат още висшите съдии.

От събраните по делото доказателства е несъмнено открито, че потърпевшият е получил 97 броя пострадвания от едно и също оръжие, забележителната част от които в легнало състояние, а по ръцете му са налице увреждания с темперамент на защитни.

„ Това е по този начин, защото при нанасянето на ударите, предизвикали гибелта на потърпевшия, последният единствено се е бранил, което сочи, че подсъдимият не се е намирал в състояние на неизбежна защита, а още по-малко е работил при превишаване на нейните лимити “, безапелационен е правосъдният състав на Върховен касационен съд.

Доводите за очевидна неправда на наложеното наказване Върховен касационен съд намира за неоснователни. Съобразно наредбата на член 38а, алинея 2 от Наказателен кодекс наказването „ пожизнен затвор “ се дефинира, когато осъщественото закононарушение е извънредно тежко. В претекстовете на въззивното решение са изложени съображения по отношение на изключителността на осъщественото от подсъдимия спрямо закононарушенията от същия тип – нанасянето на многочислени удари, надалеч надхвърлящи нужното за умъртвяване на жертвата и то в наличието на майката на пострадалия; проявена изключителна свирепост и безчовечност, което е необичаен случай в правосъдната процедура. Взети са поради положителните характеристични данни на подсъдимия, като е признато, че същите касаят спортната му кариера, съобразено е събитието, че той страда от разстройство на личността от разбъркан вид, което не е спънка да схваща свойството и смисъла на осъщественото, че е татко на две деца, само че е признато, че те не могат да се опълчват на изключителната тежест на осъщественото действие. С тези заключения на САС касационната инстанция изцяло се съгласява.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР