На днешното си заседание Столичният общински съвет ще разгледа изменения

...
На днешното си заседание Столичният общински съвет ще разгледа изменения
Коментари Харесай

Затягат контрола за опазване на зелената система в София

На днешното си съвещание Столичният общински съвет ще прегледа промени в Наредбата за създаване, поддържане и запазване на зелената система на Столичната община. Предложенията са направени от общинските съветници Лорита Радева, арх. Ивайло Петков, Симеон Колев, Анна Стойкова и основния проектант на София Здравко Здравков след мнение на работна група, формирана от специалисти в разнообразни области, свързани с тематиката. Промените в текстовете са направени след изчерпателен разбор на използването на настоящите правила, практиката и трендовете в развиването на процесите при ръководството, проектирането и опазването на зелената система и запознаване на сходни правила от други европейски страни. Целта на изменението е да се подобрят механизмите за картотекиране на трайната растителност, да се усъвършенства работата на администрацията при ръководството на зелената система, да се основат справедливи и идентични критерии при одобрение на планове и проекти при използване на механически условия, които подсигуряват стабилно развиване на растителността. Друга съществена цел е подобряването на контрола върху основаването и опазването на озеленените площи при по-голяма осведоменост на обществото.


По гледище на ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, след случая с противозаконната сеч в Борисовата градина са включени нови текстове в раздела, който визира контрола от страна на общината при унищожаване на растителност. А точно да бъдат определяни съответни дати в разрешението за унищожаване на растителност, с което се подсигурява опцията за наличие на общински чиновник. Публикуване на интернет страницата на съответния регион, с цел да може да има гласност и жителите да също да са осведомени. Предвижда се също сформиране на протокол за вярното използване на разрешението, подписан от служебни лица. Разрешенията за унищожаване на растителност ще получават правно деяние единствено след влизане в действие на разрешението за градеж, поради което са издадени. " Никой строител отсега нататък няма да може да прави сеч по негово убеждение, това ще бъде допустимо единствено след издаденото позволение. Всички позволения ще бъдат оповестени на интернет страниците на районните администрации, с цел да могат и жителите да бъдат осведомени. ", разяснява Георгиев.

Създава се нов раздел в наредбата, който се отнася до разпоредбите и отговорностите при картотекирането на трайната растителност, с цел да се подсигурява опазването на скъпата растителност в града. Предложеният модел за основаване на плановете за картотека и своевременното им отразяване в обществен указател ще усъвършенства контрола при опазването на скъпите дървета както от страна на администрацията, по този начин и от жителите.

Разпоредбите, които се отнасят до метода на определяне на обезщетително озеленяване, ще прекратят от една страна някои съществуващи практики вместо засаждане на дървета в подмяна на отстранените да се предписват други благоустройствени действия, а от друга – ще уеднаквят критериите за оценка на нужния брой дървета за засаждане според от типа и положението на отстранените.

В изменението на наредбата са основани огромен брой приложения, които разказват в детайли метода на използване на наредбите – механически параметри на типовете озеленяване, на почвения пласт, на диаметрите на дърветата и други Създадени са типови мостри на документи – констативни протоколи за всички процедури, универсални таблици и други Тези нови приложения подсигуряват вярното и еднообразно използване на наредбата в другите региони на столицата, основават изясненост и предвидимост у жителите и бизнеса.

Наредбата беше показана за публични съвещания, в които взеха интензивно присъединяване представители на професионалните и цивилен организации, на бизнеса и обособени жители. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР