На днешното си заседание 49-тият конгрес на БСП ще обсъди

...
На днешното си заседание 49-тият конгрес на БСП ще обсъди
Коментари Харесай

Станишев: ГЕРБ пропусна шанса да направи председателството национална кауза

На днешното си съвещание 49-тият конгрес на Българска социалистическа партия ще разиска и одобри политическа визия на партията за бъдещето на Европа и председателството на Европейски Съюз.

„ Българското държавно управление формулира ясна цел: сполучливо европредседателство на България. Но все пак, не виждаме нито визия, нито политически цели. Остава усещането, че е значимо просто да избутаме председателството, с цел да не се изложим. ГЕРБ пропусна шанса да даде нова национална идея на България. Да трансформира председателството в общо национално изпитание, с което да реализира обединяване и национално единодушие. За страдание ще пропуснем този „ прозорец от благоприятни условия “, а неуспехът на председателството ще е кражба на бъдеще от всеки български жител. “

Така президентът на ПЕС Сергей Станишев, който е и ръководител на работната група, изработила отчета, стартира представянето му.

„ Днешният миг е исторически за Европа. Води се значимият диалог за преформатирането и за смяна на действието на Европейски Съюз. Всеки месец, даже безусловно всеки ден се взимат значими решения, които чертаят бъдещето на всеки от нас за десетилетия напред. България ще поеме Председателството на Съвета на Европейски Съюз в комплициран политически подтекст – следва полемиката по препоръчаните от Европейска комисия сюжети и произлизащите от тях политики и документи; договарянията по Брекзит; вероятно начало на дебатите по Многогодишната финансова рамка и бъдещето на кохезионната политика; вероятността пред Западните Балкани; неналичието на взаимност сред страните-членки във връзка с бежанците и мигрантите. И всичко това на фона на задаващите се евроизбори през 2019 година

Има една известна сентенция: Някои градят бъдещето, а други чакат да им се случи. Такъв документ – с визия за Европа и с политически цели за председателството трябваше да показа българският министър председател. Вместо това, напъните на кабинета се сведоха до поправки, превоз и претапициране на хотели, проводени с голям брой съпътстващи кавги.

Не се организира същностен диалог за Председателството, а във външнополитически проект не беше излъчена авторитетна позиция и цели. От държанието и заявките на държавното управление се остава с тягостното усещане, че българското Председателство се свежда до кетъринг, логистика и няколко срещи в София. За съпоставяне – всички в Европейски Съюз говореха какъв брой сполучливо ще бъде Естонското Председателство още преди то да е почнало, тъй като интегритетът и целенасоченото изпитание на естонското държавно управление разрешиха на Естония да уточни ясни и изпълними цели, които са от изгода на всички държави-членки. Пропусната бе опция за действителна полемика по вероятностите на България в Европейски Съюз, за отстояване на националните ни позиции, учредени на необятно обществено-политическо и експертно единодушие и поддръжка “, даде оценката на левицата за работата на държавното управление Станишев.

„ С тази политическа визия Българска социалистическа партия се нарежда като партията на европейското бъдеще на България. Опонентите ни се пробват да ни изтласкат от терена на европейската концепция, представяйки партията като ретроградна и антиевропейска. Но Българска социалистическа партия има историческа роля и безспорен принос за участието на България в Европейски Съюз. И през днешния ден наша отговорност е да бъдем мотора на полемиката, която слага страната ни в ядрото на един единен и мощен Европейски Съюз. Ако оставим на ръководещите, България ще бъде изтикана в периферията “, продължи водачът на евросоциалистите.

Работната група – създател на отчета е в състав: Сергей Станишев – ръководител, Деница Златева, Крум Зарков, Кристиан Вигенин, Георги Пирински, Петър Корумбашев, Момчил Неков, Евгений Кирилов и Тома Томов.

Политическата визия на социалистите има 10 целта: опазване и развиване на Европейския обществен модел; присъединение на България към Шенгенското пространство; финансова непоклатимост и Пътна карта за приемането на страната в Еврозоната; равноправно присъединяване на България в европейската защита и сигурност; Многогодишната финансова рамка – опазване на кохезионната политика и на Общата селскостопанска политика като размер и като правила на безплатно финансиране; европейската вероятност пред Западните Балкани; Черно море и Дунав – район на сигурност и съдействие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР